ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: «Συμφωνία με τον διάβολο» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Μετά την ανακοίνωση των νέου ελληνικού κυβερνητικού σχήματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος στρέφει το βλέμμα σε δύο σημεία που θεωρεί κεντρικότερα: Αφ' ενός, το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αφ' ετέρου την -αναγκαστική, όπως παρουσιάζεται- συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι πιο ήπιοι τόνοι με τους οποίους αποτιμάται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για «περίεργο ζευγάρι», οι πιο αιχμηροί ακόμη και για... «συνεργασία με τον διάβολο».

Ως ενδεικτική του χαρακτήρα της συγκατοίκησης, ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στη διπλή τελετή ορκωμοσίας: «Κάποια μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, αλλά οι περισσότεροι έσπασαν την παράδοση και έδωσαν πολιτικό» γράφει. Και εξηγεί: «Μόλις δύο έδρες πριν την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σχηματίσει συνασπισμό με το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», το οποίο χαρακτηρίζει «ανοικτά ευρωσκεπτικιστικό [...] με αρχηγό ο οποίος έχει πει ότι η Ευρώπη κυβερνάται "από γερμανούς νεοναζί"».

Σε ξεχωριστό κομμάτι του για τον νέο ΥΠΟΙΚ, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «τον μη συμβατικό οικονομολόγο που κρατά στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας». Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γράφει, θα βρουν στον Γ. Βαρουφάκη «έναν αντίπαλο που δεν υποχωρεί εύκολα».

Η γαλλική Monde μιλά για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο τον «μπελαλίδικο σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα». Λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πραγματιστική λογική για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εφημερίδα παρουσιάζει τον Π.Καμμένο με τον εξής επιγραμματικό τρόπο: «Είναι ένα είδος αρχετυπικού έλληνα πολιτικού, δημαγωγός, λαϊκιστικής, που φωνάζει και δεν φείδεται ουδενός εξωφρενικού ισχυρισμού».

Όσον αφορά τον νέο υπουργό Οικονομικών, η εφημερίδα γράφει πως «ενώ δεν κρύβει την αντιπάθειά του για "τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών", πρόκειται να βρεθεί στην καρδιά της μηχανής». «Όλος ο κόσμος περιμένει την αντιπαράθεσή του στο επόμενο Eurogroup με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η γαλλική Liberation μιλά για «την περίεργη ελληνική συμφωνία ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς». «Η συνεργασία μοιάζει σαν γάμος ψαριού με λαγό», αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση της εφημερίδας, η οποία χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο «γνωστό για τις υπερεθνικιστικές, ξενοφοβικές και ομοφοβικές απόψεις τους» και απαριθμεί διάφορες πρόσφατες δηλώσεις του (για «αεροψεκασμούς» ή «για το ότι η ορθόδοξη εκκλησία πληρώνει φόρους αλλά οι εβραίοι και οι βουδιστές εξαιρούνται»). Η εξήγηση για τον γάμο είναι απλή: «Με ποιον άλλον είχε να συνεργαστεί; Το Ποτάμι είναι πιο κοντά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το χρέος και τη λιτότητα, το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συνεργασία» γράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου