ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Καλή Κυριακή από την Άννα Παναγιωταρέα !

Με την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έκλεισε και τυπικά ο πρώτος κύκλος επαφών της με τους εταίρους μας. Με όσα ακούσαμε, με όσα είδαμε , με όσα μάθαμε , ας επιχειρήσουμε συνολική αποτίμηση της προσπάθειας .

Το πρώτο είναι ότι δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση. Μάλλον διερεύνηση προθέσεων. Οχι πώς δεν ξέρουμε τις θέσεις των συνομιλητών αλλά καλό ήταν που τις άκουσε η νέα κυβέρνηση από πρώτο χέρι, ώστε να αντιληφθεί και τον δύσβατο και μακρύ δρόμο που διήνυσε η προηγούμενη, ώστε να μη μηδενίζεται το κοντέρ.Αν και ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι έχει γίνει το 67%.Μένει το 33%...
Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός συνάντησε τρείς προέδρους που νόμιζε ότι ήταν φιλικότεροι προς την χώρα και ίσως συναινετικοί προς τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Λάθος να αποκλείουμε άλλους δεκαπέντε. Χαμόγελα, κτυπήματα στην πλάτη μέχρι και “άκομψα” δώρα δεχτήκαμε, μπροστά στις κάμερες. Αλλά στις κατ ιδίαν συζητήσεις συμπαράταξη δεν λάβαμε. Είτε γιατί η Γερμανία έχει ενημερώσει τους εταίρους, είτε γιατί Γαλλία και Ιταλία δεν θέλουν να τα σπάσουν με την καγκελάριο, είτε γιατί ο κ.Γιουνκέρ οφείλει να είναι θεσμικός. Ενδεικτικό: Ο Ολάντ,λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε συνέντευξη, συνιστώντας την συνέχιση στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2010.Το συμπέρασμα από την πρωθυπουργική περιοδεία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ήπιους τόνους και προσπάθησε να εκμεταλευτεί την παραμικρή χαραμάδα για να μη φανεί το χάος που μας χωρίζει με τους άλλους. Εξυπνη και χρήσιμη στάση, όταν η ουσιαστική διαπραγμάτευση έπεται.

Το τρίτο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε τους συνομιλητές του να ξεχάσουν και -τους όποιους- καλούς τους τρόπους. Δεν βοήθησε καθόλου και το dress code, που επέλεξε για να σημειώσει την…διαφορετικότητά του. Το “έφαγε πόρτα” που διάβασα το βρίσκω υπερβολικό, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση θα γίνει στα θεσμικά όργανα. Οτι δεν έκρυψε λόγια, ενώ ταυτόχρονα “κολάκευε” και τους συνομιλητες του, δεν είναι πρωτόγνωρη προσέγγιση για την διπλωματία. Το συμπέρασμα από τη ανάγνωση του διεθνούς τύπου είναι ότι ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετωπίστηκε κάτι ανάμεσα σε γραφικό και αξιοπερίεργο, πράγμα που δεν βοηθά στην προσπάθεια μας.
Τα δύσκολα αρχίζουν με τη συνεδρία του Eurogroup και στη συνέχεια στη Σύνοδο. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε συμμἀχους. Αλλά όταν δέχεσαι διαπραγμάτευση- ειδικά όταν δεν είσαι σε θέση να επιβάλλεις τις θέσεις σου- το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας τέλεια προετοιμασμένος. Για όλα τα ενδεχόμενα. Οχι φυσικά με το ντοσιέ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης παραμάσχαλα, που δεν έπεισε ούτε τον Ελληνα υπουργο Οικονομικών.
Το ζήτημα δεν είναι να φύγουμε από την Ευρωζώνη με “ψηλά το κεφάλι” αλλά με το κεφάλι κάτω απο την ομπρέλα της, έχοντας πάρει όσα περισσότερα μπορούμε. Αλλιώς….πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου