ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Απόρρητο έγγραφο: Τι ζητά το Βερολίνο από την Ελλάδα

Με σκληρές θέσεις μπαίνει το Βερολίνο στη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία γέφυρα που ζητάει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα και τη ρύθμιση του χρέους. Η Γερμανία ζητάει η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters και το οποίο προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euro Working Group της Πέμπτης στην οποία θα συζητηθεί η απάντηση της ευρωζώνης οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος και την πολιτική λιτότητας, η Γερμανία επιμένει στις θέσεις που συμφωνήθηκαν ως εκκρεμότητες στο περίφημο «e-mail Χαρδούβελη».


Με άλλα λόγια ζητεί η διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από το σημείο που τις είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.


Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής και να συνεχίσει την προσπάθεια να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.


«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο γερμανικό έγγραφο.


«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), σε σημαντικούς τομείς όπως στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην φορολόγηση, στη διαχείριση των δημοσιονομικών, στις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, τις συντάξεις, την παιδεία και την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Η Γερμανία καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το EFSF, καθώς και των δανείων από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.


Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.


Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.


Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και να κρατήσει το μειωμένο κατώτατο μισθό.


Το Βερολίνο ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, της ΔΕΗ και των εταιρειών κοινής ωφελείας, καθώς και την πώληση ακινήτων με στόχο να έχει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.


«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται πιο πάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», καταλήγει το έγγραφο.


Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί σκληρά με βάση το παραπάνω έγγραφο για το πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο που ζητά για το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα και τη ρύθμιση του χρέους.


Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα περιθώρια υποχώρησης των ευρωπαίων δεν είναι μεγάλα και περιορίζονται στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και σε ορισμένα «περιφερειακά» θέματα. Επισημαίνουν ωστόσο ότι «δεν θέλουν να πάνε σε ρήξη με την Ελλάδα».


Όσον αφορά το κλίμα στο Eurogrpoup σημειώνουν ότι οι περισσότερες χώρες συντάσσονται με τις θέσεις του Βερολίνου και πως πολύ δύσκολο θα υπάρξουν χώρες που θα κάνουν πίσω και θα αποστασιοποιηθούν από τις θέσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου