ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Υπόθεση «Ερμής»: Ισόβια στον Σμπώκο, 25 χρόνια στον Κάντα και 20 στον Λεονταρίτη

Βαριές ποινές που φθάνουν την ισόβια κάθειρξη για τον Γιάννη Σμπώκο, την κάθειρξη 25 ετών για τον Αντώνη Κάντα, αλλά και αυτή των 20 ετών για τον Νίκο Λεονταρίτη επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην υπόθεση με τις μίζες από τα συστήματα τηλεπικοινωνιών "Ερμής", επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι Κάντας και Λεονταρίτης πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι δεδομένου ότι το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους έως την εκδίκαση της έφεσης. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Σμπώκου για αναστολή, χαρακτηρίζοντας το ως «μη νόμιμο».

Σε Κάντα και Λεονταρίτη επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικ τμήμα της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα καθώς και απαγόρευσης εξοδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Αποζημίωση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 25 εκατ. ευρώ αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τη ζημιά που υπέστη και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη) επιδίκασε επίσης το δικαστήριο.

Η μάχη για τα ελαφρυντικά Αναλυτικά στο ειδώλιο με την κατηγορία της άμεσης συνέργιας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κάθονται ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών και ο Νίκος Λεονταρίτης, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου.
 

Ειδικά για τον Αντώνη Κάντα, τονίστηκε ιδιαίτερα η επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, με ποσά και ονόματα που ήταν «στο απυρόβλητο» μέχρι τότε. Ζητήθηκε με άλλα λόγια η αναγνώριση της ειλικρινούς προσπάθειας του να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς και η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ζήτησε και η υπεράσπιση του Ν. Λεονταρίτη.

Το δικαστήριο (κατά πλειοψηφία) απέρριψε το αίτημα Σμπώκου για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ αναγνώρισε στον Αντώνη Κάντα μόνον το ελαφρυντικό που απορρέει από τη συνεργασία του με τις αρχές.

Στον Νικόλαο Λεονταρίτη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σε δήλωσή τους, στο «Βήμα», οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννη Σμπώκου, Χρυσόστομος Βελάκης και Νικόλαος Τσώλης, τονίζουν πάντως ότι «η εκδοθείσα καταδικαστική απόφαση ουδεμία σχέση έχει με τη διεξαχθείσα αποδεικτική διαδικασία και τα όσα προέκυψαν από αυτήν».

«Φαίνεται ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα κελεύσματα των καιρών έπαιξαν ρόλο στο εκδοθέν δικαστικό αποτέλεσμα», σημειώνουν μεταξύ άλλων, αφού προηγουμένως επισημαίνουν ότι η ζημιά που επικαλείται το ελληνικό Δημόσιο από την προμήθεια των συστημάτων Ερμής «απεδείχθη ότι στηριζόταν σε ψευδή και κατασκευασμένα αποδεικτικά μέσα».

Δήλωση-μήνυμα του συνηγόρου του Α. Κάντα

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Α. Κάντα, κ. Ιωάννης Μαντζουράνης, δήλωσε: «Παρά το αυστηρόν της επιβληθείσης στον Αντώνιο Κάντα ποινής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον δεύτερο βαθμό, επειδή του αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση ότι μετενόησε εμπράκτως και μείωσε τις συνέπειες των πράξεών του με την επιστροφή 12 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και την παροχή πληροφοριών στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές για πλείστα όσα πρόσωπα και αξιόποινες πράξεις που κατέληξαν σε ποινικές διώξεις και προφυλακίσεις πολλών κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκλήματα περί τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εν λόγω ισορροπημένη απόφαση του δικαστηρίου εκπέμπει μήνυμα προς άλλους κατηγορουμένους, ή υποψήφιους κατηγορούμενους, προσωρινώς κρατούμενους ή μη, ότι η συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απόδοση ευθυνών, η επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο και η εν γένει συνεργασία με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές βρίσκει ανταπόκριση και ανταμείβεται από την ελληνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου