ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

«Ναι» στα προαπαιτούμενα με απώλειες - διεγράφησαν Παναγούλης και Νικολόπουλος


Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η έγκριση του πακέτου των προαπαιτούμενων. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης με 153 «ναι» και 137 «όχι».
Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση (137 ψήφοι) όπως και όλα τα άρθρα του καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.


Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με αίτημα του ΚΚΕ, η Δημοκρτική Συμπράταξη υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε τα άρθρα 1,11 και 16 και καταψήφισε τα άλλα.

Εντούτοις, εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παραιτήθηκε το πρωί από το βουλευτικό αξίωμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, αποπέμφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, δηλώνοντας με ανακοίνωσή του ότι αρνείται να «οδηγήσει στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας των ΑΝΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει από νωρίς με δημόσιες δηλώσεις του, με τον Πάνο Καμμένο να προχωρά στη διαγραφή του.

«Υπακούοντας στις αντιδράσεις των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.

Ο κ. Παναγούλης ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι «δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι, «θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπεια και τα χαμένα του δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το απόγευμα της Πέμπτης,  η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

«Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του κουαρτέτου ήταν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση, χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς» δήλωσε από τη Βουλή
ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι προτάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση «ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία».

«Εάν τα είχαμε ψηφίσει δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και «βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

«Σήμερα όμως χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν», πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «ένας άγαμος με εισόδημα 680 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται και ένα νοικοκυριό με εισόδημα 1.700 ευρώ το μήνα, χάνει το σπίτι του».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν «Σεισάχθεια» και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.

«Έχουμε μια ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, μετά και την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη αλλά και την διαφοροποίηση του Ν. Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει «αμφισβήτηση της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», ενώ έκανε λόγο για «πρώιμη κρίση κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης» και μάλιστα δυο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Ο ίδιος μίλησε για αντιστάσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερθείς στην παραίτηση Σακελλαρίδη σχολίασε ότι «τον τιμά από πλευράς συνείδησης».

Προέβλεψε δε ότι η εξέλιξη αυτή και το κλίμα που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι «προοίμιο αυτών που θα ακολουθήσουν», υπενθυμίζοντας ότι έπονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως το θέμα του χρέους για το οποίο είπε ότι επιτέλους θα μάθουμε πόσο επιβαρύνθηκε από τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου