ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η «7η σάλπιγγα»: Ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος προ των πυλών

 
Οι χρηματιστές μιλούν ανοιχτά για επικείμενο νομισματικό πόλεμο που προκαλείται από την ενδυνάμωση του Ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου. Η αντιπαράθεση των νομισμάτων επηρρεάζει επίσης την Κίνα, την Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα το ιαπωνικό γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 3,6%, γνωρίζοντας την υψηλότερη αύξηση απο τον Ιούλιο του 2009.


Το ιαπωνικό νόμισμα είχε πέσει τον Ιούνιο του 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους το γιεν άρχισε και πάλι να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, γεγονός που εντείνει τον αποπληθωρισμό που έχει διαρκέσει πάνω από 15 χρόνια ήδη. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να λάβει ακραία μέτρα, όπως τα αρνητικά επιτόκια αλλά οι προσπάθειες της δεν απέδωσαν μέχρις στιγμής. Τον Ιανουάριο το Bloomberg προειδοποίησε για παγκόσμιο πόλεμο νομισμάτων στο άμεσο μέλλον, και ότι η ανάπτυξη του γιεν θα μπορούσε να έχει νομισματικές επιπτώσεις ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο νομισματικός πόλεμος είναι εν εξελίξει. Αν το δολάριο συνεχίσει να πέφτει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ξαναμπούν στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λι Φέριτζ, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στην State Street Global Markets, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα πρέπει να σημιωθεί ότι από το τέλος Ιανουαρίου, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 3,4% έναντι του δολαρίου.

Οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε θα συμβεί, αλλά η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι αρκετά απότομη. Στην πραγματικότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι διατεθειμένη να επαναφέρει φόρο κατανάλωσης, αν το γιεν συνεχίσει να ενισχύεται και ο αποπληθωρισμός επιδεινωθεί.

Αν η FED αυξήσει το επιτόκιο το Μάρτιο, είναι απίθανο να χρειαστούν επιπλέον μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση των επιτοκίων θα κάνει το ευρώ και το γιουαν να επιστρέψουν στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η FED να αναβάλει την αύξηση του βασικού επιτοκίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν απρόβλεπτο πόλεμο νομισμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου