ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

«Καπνός» ο κληρονόμος των επτά αστέρων:Αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο το υπερπολυτελές (48 μέτρων) γιοτ των γονιών του


Οργιάζουν οι φήμες ότι ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα Αγγελος Μεταξάς απέδρασε στο εξωτερικό με ιδιωτικό τζετ συνεργάτη του

Η φίρμα «Μεταξάς» συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 κορυφαίων εμπορικών σημάτων οινοπνευματωδών ποτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όνομα «Μεταξάς», ωστόσο, αμαυρώθηκε με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον Αγγελο Μεταξά από τον Ιούνιο 2015 λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στη «λίστα Λαγκάρντ» και σε εξωχώριες εταιρίες..
Τέταρτης γενιάς απόγονος των ιδρυτών της ιστορικής κονιακοποιίας, ο Αγγελος Μεταξάς καταζητείται για κακουργηματικές πράξεις -ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή-, μιας και οι καταθέσεις του (περί τα 45.000.000 δολάρια) στην τράπεζα HSBC Γενεύης δεν είχαν δηλωθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν, παρά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να βρίσκεται τότε στη χώρα. Φήμες τον θέλουν να κάνει μια «κινηματογραφική απόδραση» στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας ιδιωτικό τζετ συνεργάτη του. Πιθανώς να πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος που τους «παλιούς καλούς καιρούς» μετέφερε τους συνεργάτες σε «επαγγελματικά» ταξίδια σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε ταξίδια αναψυχής στις διακοπές τους. Οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται ότι παρείχαν στον Αγγελο Μεταξά την εναλλακτική να πληρώσει τα χρήματα βάσει των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας, όμως αυτό δεν συνέβη. 
Πώς κατέληξε, όμως, ο 46χρονος Αγγελος Μεταξάς να διώκεται; Απόφοιτος αμερικανικών πανεπιστημίων, εργάστηκε αρχικά σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, έχοντας όμως σκοπό να διαγράψει τη δική του πορεία. Η ιστορία ξεκινά από τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ, όταν αποφασίζει να μετέχει στη δημιουργία μιας ισχυρής επενδυτικής ομάδας.

Τα ίχνη «εξαφανίζονται»


Η «πορεία» του είναι εντυπωσιακή. Περιλαμβάνει την συνδιαχείριση σε πληθώρα hedge funds και εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στις Βερμούδες, στον Παναμά, στις Μπαχάμες, στην Ελβετία - εταιρίες των οποίων τα ίχνη «εξαφανίζονται» μόλις το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αρχίζει να... δείχνει ενδιαφέρον. Βάσει των στοιχείων που επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ, πίσω από έναν λογαριασμό της τράπεζας HSBC ύψους 550.000.000 ευρώ, υπάρχει ένα κουβάρι («δαιδαλώδες» χαρακτηρίστηκε) υπεράκτιων εταιριών στις οποίες εμπλέκεται ως διαχειριστής και ο Αγγελος Μεταξάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επενδυτική ομάδα της οποίας μέλος ήταν και ο Αγγελος Μεταξάς είχε υπό τον έλεγχό της περισσότερα από τα μισά κεφάλαια της «λίστας Λαγκάρντ». Αυτή τη στιγμή οι δικογραφίες που σχετίζονται με τη δίωξή του αφορούν, αφενός μεν, κεφάλαια ύψους 10.500.000 ευρώ, τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, αφετέρου δε, κεφάλαια ύψους περίπου 4.000.000 ευρώ.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι από τον Μάρτιο του 2015 η γαλλική και η βελγική Δικαιοσύνη άσκησαν ποινικές διώξεις κατά της HSBC Γενεύης διότι, με βάση το σκεπτικό τους, είχε οργανωθεί παγκόσμιο δίκτυο φοροδιαφυγής σε συνεργασία με επενδυτικές εταιρίες. Επίσης, οι εφημερίδες «The Guardian» και «Financial Times» έκαναν αναφορά σε «τούβλα με μετρητά», τα οποία δίνονταν από στελέχη της τράπεζας στη Γενεύη σε πελάτες για να διακινηθούν παγκοσμίως.

Πολυτελή ακίνητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καταζητούμενος επιχειρηματίας έχει διακινήσει προς τις ΗΠΑ ποσό περίπου 66.000.000 δολαρίων, από λογαριασμούς στην Ελβετία και σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους, τα οποία και έχει επενδύσει στον τομέα των ακριβών και πολυτελών ακινήτων στη Νέα Υόρκη, μέσω αγορών, εγγυήσεων, μεταπωλήσεων, επισκευών.
Η οικογένεια Μεταξά έχει χαμηλό προφίλ και ζει διακριτικά. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι πολλά επιχειρήθηκε να αποκρυβούν από την ελληνική κοινή γνώμη, τα οποία, όμως, κατάφεραν εν τέλει να βρουν τον δρόμο προς τα φώτα της δημοσιότητας.

Αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο το υπερπολυτελές (48 μέτρων) γιοτ των γονιών του
 
Πικρή συνέχεια για μια επιχειρηματική οικογένεια, που άφησε ανεξίτηλο το χνάρι της στην ελληνική και διεθνή αγορά αλκοολούχων ποτών. Το αρχικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και οι φιλανθρωπίες έγιναν πολυτελής βίος και διεθνές τζετ σετ, τα δε επιχειρηματικά έσοδα μετατράπηκαν σε βίλες και κότερα. Το 48 μέτρων σκάφος Corelia των γονέων του Αγγελου Μεταξά Ηλία και Κορίνας είναι από τα πολυτελέστερα. 
Σημαία Λιβερίας Το γιοτ ναυπηγήθηκε το 1993 από την ιταλική εταιρία Perini Navi, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα, προσωπικό οκτώ ατόμων και αναπτύσσει ταχύτητα ως 14 κόμβους. Εχει σημαία Λιβερίας, είναι νηολογημένο στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια και αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο του Πειραιά. Η κατοικία του καταζητούμενου επιχειρηματία βρίσκεται στο πολύ ακριβό προάστιο του Παλαιού Ψυχικού (επί της οδού Διαδόχου Παύλου 5).

Σε ρόλους -κλειδιά εμφανίζονται 4 (+1) πρόσωπα εμπιστοσύνης

Αμεση σχέση με τον Αγγελο Μεταξά σε όλο αυτό το μπερδεμένο τοπίο εμφανίζονται να έχουν κυρίως πέντε άτομα. Ο δικηγόρος Σολομών Λεβής, που για κάποιο διάστημα είχε εργαστεί υπό τον Αγγελο Μεταξά στο γραφείο της Γενεύης από το 2004 ως το 2006 και τα τελευταία πέντε χρόνια ζει σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο Μάρκος Καμχής, εκ των βασικών εκτελεστικών εταιρικών στελεχών, που σήμερα κατοικεί στη λίμνη της Γενεύης. Ο Γιάννης Προκόπης, πρόσωπο το οποίο θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του Αγγελου Μεταξά, ζει στα νότια προάστια της Αθήνας και απασχολείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Η Βιργινία Καραβάκου, συγγενής του Γ. Προκόπη, ήταν στενή συνεργάτις του Αγγελου Μεταξά στη Γενεύη από το 2003 ως το 2011. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Λαναράς, ο οποίος αρχικά εργάστηκε στην HSBC Γενεύης από το 1998 ως το 2005 και στη συνέχεια, ως το 2009, στον επενδυτικό όμιλο όπου μετείχε ο Αγγελος Μεταξάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου