ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κομισιόν: Φτάσαμε σε συμφωνία – Στον “κόφτη” μισθοί, συντάξεις

 
Tη συμφωνία με την Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα όχι όμως και για τον αυτόματο «κόφτη» ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με τον αυτόματο μηχανισμό, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα περιλαμβάνει αναγκαστικά τους κωδικούς που θα μπορούν να περικοπούν αν υπάρχουν αποκλίσεις, δηλαδή τους μισθούς του Δημοσίου και οι συντάξεις, καθώς, όπως είπε, «αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός του 2% που ζητά το ΔΝΤ». Παράλληλα τόνισε ότι από τον «κόφτη» θα εξαιρούνται μόνο κωδικοί που σχετίζονται μόνο με θέματα υγείας και ασφάλειας.
Σχετικά με τη συμφωνία για τα μέτρα, υποστήριξε ότι αφορά τους Ευρωπαίους και όχι το ΔΝΤ με το οποίο, όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν διαφορές: «Το Ταμείο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να απαντήσει για το χρέος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η συμφωνία προβλέπει 17 prior actions +1 (τον αυτόματο «κόφτη») μεταξύ των οποίων είναι:
Η νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
Τα δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
Τα μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, όπως το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού και
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό εκτίμησε ότι μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018, προσθέτοντας ότι σέβεται την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει μεγαλύτερο βάρος στους εργαζόμενους, για να ευνοηθούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι.

Tέλος, σε σχέση με το ύψος της δόσης, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αν η επόμενη αξιολόγηση αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο θα απαιτηθούν σίγουρα 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου