ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΝΈΡΩΝΑΣ Κ ΟΙ ΦΩΤΙΈΣ … ΤΟΥ ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ!


Η χαιρεκακία του προέδρου ήταν κ παραμένει εμφανής... «βγάζει μάτι». Χαίρεται σαφώς με τις πυρκαγιές κ τις συμφορές των πολιτών, αφού έτσι του δίνεται η ευκαιρία να χρεώσει ό,τι συμβαίνει στον Σύριζα... Του είναι ανυπόφορο που η κυβέρνηση δεν του επιτρέπει να γίνει πρωθυπουργός, όπως νομίζει ότι του είναι ταγμένο από το κισμέτ του!
Σαν τον Νέρωνα λοιπόν, σε μοντέρνα βέβαια κ εξελιγμένη "έκδοση 2017", παρακολούθησε τις πρόσφατες φωτιές ενώ έκανε δηλώσεις από τις παραλίες της Σίφνου ή από όπου αλλού τύχανε να λιάζεται παρέα με τη Μαρέβα κ το τσούρμο των εφοπλιστών που τον περιστοιχίζει σε μόνιμη βάση.

Έπαιρνε κάθε τόσο το smartphone του κ ενώ τα κυματάκια σκάγανε στα πόδια του, τουίταρε κρίσεις κ επικρίσεις κ έστελνε μηνύματα στο Facebook κ στο Πρώτο θέμα, νομίζοντας πως έτσι κάνει σοβαρή Πολιτική.
Κ επειδή η κεντρική ιδέα του, η "idée fixe" του, το litemotiv που στριφογυρνά έμμονα στο κεφάλι του είναι να βρίσκεται στο επίκεντρο της υφηλίου, σε μια περίοπτη θέση για να τον θαυμάζει ο λαός, σκέφτηκε πως η επίσκεψή του στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα έκανε μεγάλο εφέ. Φανταστείτε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, μέσα στο μέσο του κατακαλόκαιρου, να διακόπτει με αυταπάρνηση τις διακοπές του για να πάει στο Κέντρο Συντονισμού κ να διευθύνει τις επιχειρήσεις της κατάσβεσης! Κάπως όπως στα καταστροφικά φιλμ για το ρήγμα San Andreas του Σαν Φρανσίσκο, όπου ο ήρωας, πληγωμένος κ καταβεβλημένος από τις προσπάθειες του, προλαμβάνει την τελευταία στιγμή να σώσει όλο τον πληθυσμό που κινδύνεψε να χαθεί εξαιτίας του μεγα-σεισμού κ των "επιπόλαιων" κυβερνητών της πόλης. Την τελευταία στιγμή όμως ο δικός μας έμαθε πως εκεί ήταν παρών, κ μάλιστα επί μονίμου βάσεως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, πράγμα που του χάλασε το κέφι, αφού δεν θα μπορούσε να είναι πλέον ο πρωταγωνιστής. Έτσι αποφάσισε να συνεχίσει τις διακοπές του ακυρώνοντας την επίσκεψή του.
Όπως ήταν αναμενόμενο στο σημείο αυτό, το Μαξίμου δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει: «Η κίνησή του αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Του συνιστούμε καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του».
Τώρα, μετά από όλα αυτά τα φαιδρά που συνέβησαν, θα ήταν σωστό να δώσουμε κ μερικά απτά στοιχεία πάνω στις πυρκαγιές.
Αρχικά λοιπόν, διαλέγοντας τη στιγμή ακριβώς που ο πρωθυπουργός μιλούσε για καταστροφή 15.000 στρεμμάτων μόνο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών δήλωσε, κάνοντας ένα "άθελο σφαλματάκι", πως κάηκαν 36.000 στρέμματα. Όσο αρκούσε για να αποδειχθεί, "για μια ακόμη φορά", πως ο Αλέξης Τσίπρας λέει πάντα "μεγάλα ψέματα"... Επανόρθωσε βέβαια το σφάλμα του αμέσως μετά, ανακοινώνοντας πως έκανε λάθος εξαιτίας της συννεφιάς ( … μπέρδεψε τα σύννεφα με τους καπνούς !) κ πως στην πραγματικότητα τα στρέμματα ήταν 26.000.
Λίγες μέρες μετά, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus αναθεώρησε τα στοιχεία για την έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, υπολογίζοντας ότι η φωτιά έκαψε 29.714 στρέμματα, δηλαδή κάπου τρεισήμισι χιλιάδες περισσότερα από αυτά πού δήλωσε με την επανεκτίμησή του το Αστεροσκοπείο...
Οι ελληνικές Αρχές αντίθετα, εκτιμούν πως η καμένη γη δεν ξεπερνάει τα 15.000 στρέμματα αφού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι μετρήσεις του συστήματος Copernicus είναι γενικές κ "χονδροειδείς" κ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ενδιάμεσες ζώνες που δεν κάηκαν.
Επιβεβαίωσαν έτσι την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η καταστροφή από την πυρκαγιά στον Κάλαμο ήταν δέκα φορές μικρότερη από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στο Σέσι.
Η μεγάλη αυτή πυρκαγιά ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009 κοντά στο παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού. Το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου απειλούσε ήδη τις περιοχές του Γραμματικού, Βαρνάβα, Μαραθώνα κ Λίμνης του Μαραθώνα (40 χλμ. από την Αθήνα).
Με τους δυνατούς ανέμους, έφτασε το βράδυ της επόμενης μέρας στον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, την Σταμάτα, την Ροδόπολη κ τον Διόνυσο, ενώ την Κυριακή 23 Αυγούστου η φωτιά πέρασε στα νότια της Πεντέλης κ άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη, την Ανθούσα, το Πικέρμι κ την Παλλήνη. Εκκενώθηκαν δύο νοσοκομεία κ κατασκηνώσεις καθώς κ ο Άγιος Στέφανος κ η Πεντέλη.
Από το βράδυ του Σαββάτου μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία κ Βουλγαρία βοήθησαν με αεροσκάφη, ελικόπτερα, προσωπικό κ άλλα τεχνικά μέσα. Η πυρκαγιά έκαψε μέσα σε τρείς μέρες 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους, κ ήταν μία από τις χειρότερες της Αττικής.
Ας μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Διάφορες πυρκαγιές, σε πολλές τοποθεσίες της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834.000 στρέμματα, επιφέροντας το θάνατο 63 ανθρώπων. Έως τα τέλη Αυγούστου κάηκαν πάνω από 1.500 σπίτια κ έμειναν 6.000 άστεγοι. Οι καταστροφές έφτασαν τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Κάηκαν 4.500.000 ελαιόδεντρα καθώς κ 60.000 γιδοπρόβατα. Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν οι νομοί Ηλείας (με την μεγαλύτερη καταστροφή), Αργολίδος, Αρκαδίας, Αττικής και Ευβοίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας κ Φθιώτιδος. Τα αίτια ως συνήθως, η ξηρασία, οι άνεμοι κ, το κυριότερο, οι πυρομανείς...
Στις 22 Ιουλίου 2008, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Ρόδο που έκαψε μέσα σε 6 μέρες 3 δήμους κ 133.000 στρέμματα γης.
Το 2010, στην Άνδρο μόνο, κάηκαν 46.234 στρέμματα.
Το 2011, σε ολόκληρη την Ελλάδα 326.290 στρέμματα.
Το 2012, στη Χίο μόνο κάηκαν148.000 στρέμματα κ σε όλη την Ελλάδα 527.400 στρέμματα.
Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, του 2013, εκτιμήθηκε σε 41.000 στρέμματα.
Το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2014, καταγράφηκαν 152.559 αποτεφρωμένα στρέμματα.
Δυστυχώς, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιες, όπως άλλωστε συμβαίνει κ στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.
Δυστυχώς επίσης, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την ξηρασία, τους ανέμους κ τα πευκοδάση, παράγοντες ζωτικούς για την επέκταση των πυρκαγιών.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να εξαφανίσουμε από προσώπου γης τους πυρομανείς κ τους της μοντέρνας Ιστορίας.... !
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου