Αφού καταστράφηκαν εκατοντάδες δέντρα (σ.σ. πολλοίφοίνικες της πόλης από τοσκαθάρι Rhynchophorous ferrugineus) και αφού χρησιμοποιήθηκαν πολλά φάρμακα που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα από την Αφρική, τελικά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται πως βρήκαν το όπλο για να αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι. Πρόκειται για το φυτοπροστατευτικού προϊόν ASCOT 2,5 WG(δραστική ουσία lambda-cyhalothrin). Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου η επιλογή του ASCOT 2,5 WG «ήταν η λύση με τον μικρότερο κίνδυνο για τις μέλισσες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες εφαρμογής». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, το σκεύασμα:
- Δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά την άνθηση των φοινικοειδών, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει τα άνθη να κοπούν δύο ημέρες πριν από την εφαρμογή του.
- Δεν πρέπει να γίνεται χρήση σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ποσότητα μελιτώματος αφίδων στην περιοχή εφαρμογής.
- Χρησιμοποιείται σε ώρες κατά τις οποίες οι μέλισσες δεν βρίσκονται στον χώρο (αργά το απόγευμα).
- Μετά τη χρήση του εντομοκτόνου, οι μελισσοκόμοι πρέπει να εξασφαλίσουν τροφή και νερό εντός της κυψέλης ώστε οι μέλισσες να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα ή να απομακρύνουν τις κυψέλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου