ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο Paul Auster στην Αθήνα



Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη ο Paul Auster στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Paul Auster, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς σ’ ολόκληρο τον κόσμο ήρθε στη χώρα μας με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας του με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι η περίφημη Τριλογία της Νέας Υόρκης, το Sunset Park, το Winter Journal κ.α.

Ο συγγραφέας  μίλησε για τη ζωή, το θάνατο, την πολιτική, τις σχέσεις και τη συγγραφή. Προσπαθώντας να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία είπε ότι «η πραγματικότητα είναι πιο φοβερή απ’ οτιδήποτε άλλο», ενώ «η φαντασία είναι αληθινή όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο και οι φανταστικοί ήρωες μπορούν να γίνουν πραγματικοί» για να συνεχίζει λέγοντας «πόσοι από εμάς έχουν ταυτιστεί με τον Σέρλοκ Χολμς ή τον Δον Κιχώτη;».
Ο  Όστερ γνωρίζει όσο λίγοι πώς να φτιάχνει κόσμους  καθημερινούς, γήινους, με έντονο το χρώμα της Νέας Υόρκης και, ιδιαίτερα, του Μπρούκλιν,  την ίδια στιγμή όμως οικουμενικούς, παγκόσμιους, άμεσα αναγνωρίσιμους, πάνω απ' όλα απρόσμενους, μυστηριακούς.
 «Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας συμβεί οτιδήποτε» ανέφερε με αφορμή ένα βίντεο, που προβλήθηκε με τον Buddy Holly, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα. Παράλληλα, περιέγραψε το γεγονός που τον στιγμάτισε όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών. «Ήταν καλοκαίρι και ήμουν κατασκήνωση. Ξαφνικά έπιασε καταιγίδα και ένας φίλος μου χτυπήθηκε από κεραυνό. Αμέσως τρέξαμε να τον βοηθήσουμε. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Αλλά δυστυχώς ήταν αργά» τόνισε ο Paul Auster, επισημαίνοντας ότι το περιστατικό αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσει ποτέ.
Αναφερόμενος στο θάνατο, είπε ότι «είναι το πιο σκληρό πράγμα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι. Είναι κρίσιμη η στιγμή της απώλειας εκείνων, που αγαπάμε. Ιδιαίτερα όταν πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία».   
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πολιτικό σκηνικό στην Αμερική με τον Auster να σημειώνει ότι ο Ομπάμα είναι πολύ ικανός, έχει προτάσεις τόσο για αλλαγές όσο και για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. «Δυστυχώς, η πολιτική του Ομπάμα μπλοκάρεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται με αποτέλεσμα η Αμερική τη δεδομένη στιγμή να είναι περισσότερο διαιρεμένη από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον Κλίντον είπε ότι «ήταν ο πιο συντηρητικός δημοκράτης του 20ου αιώνα».
Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως στο βιβλίο του «Sunset Park» για το οποίο είπε ότι αναφέρεται στο «τώρα» και ότι το περιεχόμενό του αφορά στην οικονομική κρίση και σε περιπτώσεις ανθρώπων, που έχασαν τις περιουσίες τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η κεντρική ιδέα είναι η «πτώση».
Με αφορμή την αναφορά στο «Sunset Park» περιέγραψε μια προσωπική του ιστορία την οποία είχε στο μυαλό του όταν έγραφε το βιβλίο. «Ο πατέρας μου έπεσε από την κορυφή ενός κτιρίου αλλά σταμάτησε σε μια μπουγάδα με ρούχα και έτσι δεν έπαθε το παραμικρό» υπογράμμισε.
Σ’ ένα άλλο βιβλίο του, το «Winter Journal», το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα «είδος» αναμνήσεων από τη ζωή του, μιλάει για τον πατέρα του. Άλλη μια οικογενειακή ιστορία, που εξιστόρησε ήταν η εξής: «Όταν ο πατέρας μου ήταν 7 ετών, η γιαγιά μου σκότωσε τον παππού μου γιατί την απατούσε. Ήταν μόλις 36 ετών. Ποτέ δεν μου είπε ο πατέρας μου πώς σκοτώθηκε ο παππούς. Κάθε φορά, που τον ρωτούσα μου έλεγε και μια διαφορετική ιστορία. Την αλήθεια την έμαθα πολύ αργότερα σ’ ένα ταξίδι μου όταν συνάντησα τυχαία κάποιο συγγενή, ο οποίος μάλιστα μου έστειλε τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής για το συμβάν».
Όσον αφορά στον έρωτα, ο Paul Auster σχολίασε ότι «οι ερωτικές ιστορίες είναι το πιο παθιασμένο κομμάτι της ζωής μας». Ο ίδιος είπε ότι είναι 34 χρόνια μαζί με τη σύζυγό του και συνηθίζουν να μιλάνε ο ένας για τη δουλειά του άλλου, ενώ του αρέσει, που η σύντροφός του είναι η πρώτη και η πιο αυστηρή κριτής των βιβλίων του. «Κάθε συγγραφέας θέλει έναν ειλικρινή και αντικειμενικό κριτή. Εγώ έχω τη γυναίκα μου» τόνισε.
Πάντως, δεν προτρέπει τους νέους ν’ ασχοληθούν με τη συγγραφή. Όταν κάποιος του ζητά τη συμβουλή του, συνηθίζει να λέει ότι για να είσαι συγγραφέας θα πρέπει να συμβιβαστείς με τη μοναξιά, την έλλειψη χρημάτων και ενδεχομένως την απουσία αναγνωστών.
Κλείνοντας την ομιλία του , ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σ’ ένα στάδιο σύγχυσης. «Στις περισσότερες χώρες επικρατεί μιζέρια. Όλοι παραπονιούνται. Αυτό διαπιστώνω από τα ταξίδια, που κάνω. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική. Το σύστημα δεν λειτουργεί και θα πρέπει να επανεξεταστεί» κατέληξε ο Paul Auster.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου