ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Booktalks στο Παλαιό Φάληρο κάνει πάρτυ για τα πρώτα του γενέθλια

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου το Booktalks στο Παλαιό Φάληρο γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και προσκαλεί όλους τους φίλους του. Θα προσφερθούν κρασάκι και κεράσματα στους παρευρισκομένους, ενώ θα γίνει και κλήρωση βιβλίων. Τη μουσική θα αναλάβει ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Librofilo. Το πάρτυ θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα.
Αρτέμιδος 47 & Αγ. Αλεξάνδρου 58. Κάτι γίνεται στη συμβολή των συγκεκριμένων οδών του Π. Φαλήρου. Όποιοι κοντοστέκονται, και είναι πολλοί, σίγουρα παραξενεύονται με το νεότευκτο μαγαζί, ένα βιβλιοπωλείο στο πλέον εμπορικό σημείο της περιοχής; Κι όμως. Είναι το… τέκνο δύο ανθρώπων που ζουν για τα βιβλία (και όχι από αυτά, αν και πλέον θα το προσπαθήσουν). Είναι το μεγάλο στοίχημα του μυστηριώδους Librofilo και της Κατερίνας Μαλακατέ.

Κι όπως πολλά πράγματα στη ζωή ξεκινούν από μια εμμονή, από μια απονενοημένη επινόηση, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν η συγκυρία της στιγμής που μετουσίωσε το όνειρο σε πραγματικότητα.

«Δεν γνωριζόμασταν με την Κατερίνα» δηλώνει ο Librofilo, «ήμασταν φίλοι στο facebook και έτυχε πριν από ένα χρόνο να συναντηθούμε μετά από μια παρουσίαση και εκεί έπεσε η ιδέα του βιβλιοπωλείου. Θα το είχαμε ανοίξει πιο νωρίς, αλλά μέχρι να βρούμε την περιοχή και να προσπεράσουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες, ο χρόνος έτρεξε». Φαρμακοποιός η Μαλακατέ και έγκυος εκείνη την περίοδο της… παράλληλης κύησης, ακολούθησε από κοντά το νήμα που άπλωσε ο Librofilo. Στόχος ένας και μοναδικός: «Θέλαμε να φτιάξουμε έναν μικρό Ιανό, που να συνδυάζει το βιβλίο και το καφέ. Δεν το κάναμε για βιοπορισμό, αλλά γιατί αγαπάμε τα βιβλία. Δεν θα μπορούσαμε να αφοσιωθούμε αλλιώς». Είναι δε τόσο μεγάλη η ταύτιση που και οι δύο, όπως και πριν, απαντούν με ένα στόμα «Δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε την… όχθη. Παραμένουμε αναγνώστες, δεν μπορούμε να δούμε ψυχρά την πώληση του βιβλίου».

Και εδώ μπαίνει το θέμα της προτίμησης ενός εκάστου των ιδιοκτητών και ταυτόχρονα την ανάγκη να διαθέτουν όλα τα είδη των βιβλίων. Ακόμη και εκείνων που δεν θα διάβαζαν ποτέ. Η απάντηση του Librofilo είναι διαφωτιστική: «Δεν αποκλείουμε κανένα είδος. Στο βιβλιοπωλείο μας υπάρχουν όλα τα βιβλία και ό,τι δεν υπάρχει το παραγγέλνουμε και το φέρνουμε αμέσως στον ενδιαφερόμενο. Μπορούμε, φυσικά, να προτείνουμε εμείς κάποια βιβλία, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Απλώς, κάποια βιβλία που δεν πιστεύουμε τα… βάζουμε σε μη εμφανές σημείο. Είναι ουτοπικό να φτιάξεις ένα βιβλιοπωλείο που να έχει μόνο τα βιβλία που αρέσουν στον βιβλιοπώλη. Δεν ονειροβατούμε. Είμαστε ιδεολόγοι του βιβλίου, αλλά το κέφι μας το κάνουμε μέσα από τα blogs που διαθέτουμε και οι δύο», εξηγεί η Μαλακατέ, «Δεν γίνεται να το κάνουμε και στο βιβλιοπωλείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου