ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι μετέχουν και ποιοι αρνήθηκαν να είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

«Κλειδώνουν» σιγά-σιγά, αν και με αρκετές δυσκολίες, τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αν και οι «γαλάζιες» λίστες ήταν έτοιμες σε ποσοστό 90%, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν αποχωρήσεις ή απροθυμία να συμμετάσχουν διάφορα πρόσωπα, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός νυν βουλευτών και εκ νέου υποψηφίων. Την ύστατη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν τα ψηφοδέλτια με πρόσωπα που, όχι απλά θα τα συμπληρώσουν ως μικρές μονάδες, αλλά θα έχουν αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες και θα προσδώσουν δυναμική στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα της ΝΔ προσπαθεί να ξαναπιάσει το νήμα με τους άλλοτε ψηφοφόρους της, το περίπου 16,5% (ισοσυναμεί σε περίπου 1 εκατ. ψηφοφόρους) που κινήθηκε στα κόμματα δεξιά της.

Παράλληλα επιχειρείται και η αποκατάσταση των σχέσεων της ηγεσίας με πρόσωπα που είχαν αυτόνομη πορεία τους τελευταίους μήνες, όπως π.χ. ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πολεμήθηκε λυσσαλέα από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά θριάμβευσε -έναντι των προβλέψεων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος-στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαϊου.

Ήδη, χθες ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που ήταν από τα στελέχη που αντιτάχθηκαν εξ αρχής στην υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα και εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την υποψηφιότητα του βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη, συναντήθηκε το απόγευμα της παραμονής των Θεοφανίων στα γραφεία της περιφέρειας για να ζητήσει ουσιαστικά τη στήριξη του περιφερειάρχη και να σταλεί μήνυμα ενότητας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Ιωαννίδης, μεγάλωσε τον κύκλο των επί σειρά ετών βουλευτών που δεν θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, δηλώνοντας όμως τη στήριξή του στη ΝΔ.

Ταυτόχρονα σχεδόν με τον κ. Ιωαννίδη, στην Πρέβεζα, ανακοίνωνε ο πρώην νομάρχης και επί σειρά ετών βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης, την απόφασή του να μην είναι και αυτός υποψήφιος. Είχαν προηγηθεί οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ σκέπτεται, αν και δεν το έχει αποφασίσει ακόμα οριστικά κάτι που αναμένεται σήμερα ή αύριο, να μην είναι υποψήφιος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Αντίθετα, υπάρχουν και νέα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Β΄ Αθηνών, όπου παίρνει το βάπτισμα του πυρός, έχοντας ως πολιτικό όπλο και την παρουσία του στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ απέναντι στη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και θα στηριχθεί και από το «καραμανλικό» σύστημα.Επίσης ο Φοίβος Βασίλης Αξιώτης μέλος της ΠΕ του κόμματος, προερχόμενος από τη νεολαία ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.

Το άλλο κτύπημα ήταν από τον δημοσιογράφο-ακτιβιστή Γιώργο Αμυρά που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και είχε συγκεντρώσει 120.000 ψήφους. Ο κ. Αμυράς, γνωστός από τις βραδινές ποδηλατοδρομίες στην Αθήνα, αλλά και από την πετυχημένη εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα…«άφησε στα κρύα του λουτρού» τη ΝΔ, που κατά καιρούς έχει σημαντικό πρόβλημα στη σωστή διαχείριση των ανθρώπων, και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιός με το Ποτάμι. Συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και μεταξύ άλλων είπε ότι στο Ποτάμι αισθάνεται πρώτα πολίτης και μετά πολιτικός.

Αντίθετα, η ΝΔ με εισήγηση και του γραμματέα της Ανδρέα Παπαμιμίκου, προσπαθεί να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της πρόσωπα με κύρος στις τοπικές κοινωνίες για να βελτιώσει την εικόνα της.

Στα πλαίσια αυτής της κίνησης έχουν ζητήσει από περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, αλλά και δημάρχους, να προτείνουν περιφερειακούς ή δημοτικούς συμβούλους, που είχαν καλή παρουσία στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρώτη ουσιαστική κίνηση έγινε στη Λάρισα, όπου ο πρώην δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και μάλιστα τον επισκέφθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην οικία του για να κλειδώσει η συμμετοχή του.

O Φορτσάκης και το Επικρατείας

Προσωπικά έχει αναλάβει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Πρωθυπουργός, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις, όπως αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής, να είναι σε εκλόγιμη θέση, κάποιοι προτείνουν και στην πρώτη θέση, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης.

Η υποψηφιότητα του κ. Φορτσάκη έχει πολλούς υποστηρικτές στη λογική ότι ήταν αυτός που συγκρούστηκε με το αριστερό κατεστημένο, όπως λένε, στα ΑΕΙ και εάν συμπεριληφθεί στην πρώτη θέση του Επικρατείας θα είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα.

Στις πρώτες, εκλόγιμες θέσεις, θα είναι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Οι πληροφορίες ότι θα είναι ξανά σε εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας και δεν θα δώσουν τη μάχη του σταυρού, οι κκ. Σταμάτης και Λαζαρίδης έχει προκαλέσει γκρίνια σε ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν προβλέπεται να δημοσιοποιήσει κανείς την ενόχλησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες έγινε βολιδοσκόπηση και στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου. Όμως, ο κ. Φράγκος δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τηρεί αποστάσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες έγινε επαφή ηγετικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας με τον πρώην βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο ώστε να είναι στη λίστα και δεν αποκλείεται να επανέλθει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στην Αρτα επέλεξαν για να κλείσει το ψηφοδέλτιο καθώς υπήρχε μεγάλη δυστοκία και πολλές αρνήσεις, την δικηγόρο Εύη Καραμπίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου