ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι..Η βιομηχανία γύρω από την οποία χτίστηκε το Μοσχάτο !

Από την εποχή που οι αδελφοί -Ομηρος και Ορέστης- Κολοκοτρώνη δημιούργησαν το πρώτο σαμπουάν και το πρώτο εργοστάσιο φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν περάσει 80 χρόνια. Σήμερα η εταιρεία στοχεύει στις διεθνείς αγορές δίνοντας έμφαση σε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, στέβια και βιολογικά καθαριστικά.
Υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες που μόλις τις επισκεφθείς καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό υπήρξε γι’ αυτές το παρελθόν, το οποίο αποτελεί φωτεινό φάρο και για την πορεία προς το μέλλον. Η είσοδος στα γραφεία της βιομηχανίας καλλυντικών και φαρμάκων Adelco αποδίδει άμεσα την αίσθηση της ιστορικής ακολουθίας. Πρόκειται για μια εταιρεία που αποπνέει «παραγωγή», όπου ανάμεσα στα γραφεία θα δεις κάπου και τις μηχανές, με το βιομηχανικό να παντρεύεται αρμονικά με το υπόλοιπο εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adelco, κ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, είναι ένας άνθρωπος άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή την ξεχασμένη, κατά τα άλλα όμως τόσο γοητευτική αστικο-βιομηχανική κληρονομιά. Ανθρωπος ήρεμος, είναι από εκείνους τους βιομηχάνους που γνωρίζουν την εταιρεία από μέσα προς τα έξω, αποπνέοντας την ξεχασμένη από τις νεοπλουτίστικες επιχειρηματικές δυνάμεις αίσθηση της παλιάς βιομηχανικής -καλώς εννοούμενης- ελίτ.




Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του Μοσχάτου, της δεύτερης μετά τον Πειραιά βιομηχανικής ζώνης της Αττικής στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, δεν μπορούν να αγνοήσουν την εταιρεία Αdelco. Κι αυτό διότι στάθηκε η αφορμή ανάπτυξης ολόκληρου του δήμου στα δύσκολα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα αδέλφια Ομηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης, προσφυγόπουλα από την Ιωνία, έπειτα από μεγάλες δυσκολίες ιδρύουν το 1934 στο Μοσχάτο τη Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε., που επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου