ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ανοίγει η ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε»


Όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάγκη από έσοδα, καταφέρνει ακόμη και να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να πείσει τους φορολογούμενους να πληρώσουν.Το παράδειγμα της έκτακτης ρύθμισης, η οποία θα «τρέξει» μέχρι τις 27 Μαρτίου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Τέσσερα εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου (3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 500 χιλιάδες επιχειρήσεις) δεν έχουν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxis, να τυπώσουν ένα έγγραφο και με αυτό να πάνε στην τράπεζα και να πληρώσουν ό,τι θέλουν: από ένα ευρώ μέχρι και το σύνολο της οφειλής.
Το συγκεκριμένο έγγραφο εμπεριέχει:
1. Μία προς μία τις οφειλές (π.χ. από ΕΝΦΙΑ, από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, από ΦΠΑ, φόρο νομικών προσώπων για τις επιχειρήσεις, παρακρατούμενους φόρους κ.λπ.).
2. Τις προσαυξήσεις που αντιστοιχούν σε αυτές τις οφειλές.
3. Την ταυτότητα οφειλής για καθένα από τα χρέη.

Με την ταυτότητα οφειλής ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί, είτε μέσω τραπέζης είτε μέσω e-banking, να καταβάλλει το ποσό που επιθυμεί. Η τράπεζα θα πιστώνει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου και μερικές ημέρες αργότερα – πάλι μέσω Taxisnet – ο οφειλέτης θα μπορεί να διαπιστώσει πόσα «κέρδισε» από τις προσαυξήσεις.
Η ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε» θα τρέξει από σήμερα, καθώς, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η ρύθμιση συμφέρει κυρίως τους οφειλέτες με παλαιά χρέη. Και αυτό διότι στα παλαιά χρέη έχουν προστεθεί πολλές προσαυξήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το αρχικό κεφάλαιο. Η διαγραφή των προσαυξήσεων γίνεται με βάση το ποσοστό πληρωμής του κύριου φόρου.
Έτσι, αν κάποιος χρωστάει 1.000 ευρώ από φόρους και στο ποσό αυτό έχουν προστεθεί 2.000 ευρώ από προσαυξήσεις, πληρώνοντας 500 ευρώ μέχρι τις 27 Μαρτίου θα γλιτώσει και 1.000 ευρώ από προσαυξήσεις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει και τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
1. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον οφειλέτη. Πληρώνει ό,τι θέλει.
2. Μπορεί να πληρώσει όποια οφειλή θέλει. Με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οφειλές θα αντιμετωπίζονται πλέον ενιαία.
3. Δεν υπάρχει υποχρέωση το υπόλοιπο της οφειλής να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Από την άλλη, η ρύθμιση το μόνο που επιτρέπει είναι να φύγουν από τον φορολογούμενο μερικά βάρη. Διότι στη νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου