ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το Faliro Press News εκπέμπει S.O.S. για το μεταναστευτικό!

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό. Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου είναι αχαρακτήριστες, εντείνοντας την αγωνία και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα λεγόμενά της... ότι οι μετανάστες απλώς βγαίνουν τα πρωϊνά για βόλτα στην πλατεία Ομονοίας και λιάζονται ή ότι απλώς έρχονται στην Αθήνα, κάθονται κάποιο χρονικό διάστημα και μετά ως δια μαγείας εξαφανίζονται; Μα είναι δυνατόν; Είναι αυτές σοβαρές δηλώσεις πολιτικού για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Κάποια στιγμή τέθηκε το θέμα από την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι θα ζητηθεί βοήθεια από τους δήμους για την φιλοξενία των παράνομων μεταναστών που έρχονται στην Αθήνα.
 

Η πρώτη επίσημη αντίδραση δημάρχου στην πρόταση της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Χριστοδουλοπούλου, να διαθέσουν οι δήμοι υποδομές για τη φιλοξενία μεταναστών, αλλά και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το Ελληνικό ως κέντρο φιλοξενίας, ήρθε από το δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο.

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Πρωϊνή Γραμμή" των Λυριτζή - Οικονόμου, με αφορμή αποκλειστικό δημοσίευμα του vimaonline.gr, στο οποίο αναφερόταν ότι υπάρχει σκέψη της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και πως θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης είπε πως, τα κτίρια που υπάρχουν στα 6.500 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου είναι κατεστραμμένα και λεηλατημένα και δεν υπάρχει ούτε φως ούτε νερό.

Ως εκ τούτου λοιπόν, όπως ανέφερε, δεν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. "Εκτός", είπε, "εάν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν αθλητικοί σύλλογοι και φορείς. Όμως και στην περίπτωση που θελήσουν να φτιάξουν νέες εγκαταστάσεις, εμείς σαν δήμος και σαν κοινωνία θα αντιδράσουμε", τόνισε "χωρίς να είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί".

"Εμείς", συνέχισε, "περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη, να δούμε την περιοχή μας ν' αλλάζει, ν' ανοίξουν θέσεις εργασίας, περιμένουμε εν πάσει περιπτώσει να πάρει ξανά ζωή αυτή η περιοχή που αυτή τη στιγμή είναι μια καμμένη γη, ένας χώρος μόλυνσης και θα πάμε στην άλλη άκρη, δημιουργώντας κέντρα φιλοξενίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού;" αναρωτήθηκε.

"Ακούσαμε την κυρία υπουργό να λέει πως πρέπει οι δήμοι να διαθέσουν υποδομές, όμως πρέπει κάποια στιγμή σ' αυτή τη χώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το κράτος πολλές φορές απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πρώτη πλήρωσε το "μάρμαρο" των μνημονίων, έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο. Ξέρω δήμο στη νότια Αθήνα που φιλοξένησε ένα μεγάλο μέρος των Σύριων μεταναστών του Συντάγματος κι ενώ είχε πάρει υποσχέσεις ότι θα πάρει βοήθεια οικονομική, στο τέλος δεν πήρε τίποτα. Πώς λοιπόν οι δήμοι θα εξυπηρετήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους; Χωρίς χρήματα αλλά και χωρίς προσωπικό που λείπει από τις ίδιες τους τις υπηρεσίες" αναρωτήθηκε.
 

Την πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για το μεταναστευτικό κυρίας Χριστοδουλοπούλου να φιλοξενήσουν οι δήμοι σε δικούς τους χώρους τους μετανάστες που το τελευταίο διάστημα έρχονται κατά κύματα στη χώρα, έχει κάνει πράξη εδώ και 4 μήνες ο δήμος Αγ. Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμος σε συνεργασία με την Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Μπραχαμίου φιλοξένησε 50 από τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Σύνταγμα, κυρίως οικογένειες και ηλικιωμένους, σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, στην περιοχή του Ασυρμάτου. Ωστόσο, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών, Περιφέρειας, Κυβέρνησης Οργανώσεων, αλλά και όμορων δήμων για παροχή συνδρομής στον δήμο Αγίου Δημητρίου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίλθαψης των μεταναστών, καμία απολύτως βοήθεια δεν ήρθε. Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπευθύνων προς την κεντρική διοίκηση αυτό που εισέπρατταν ήταν ένα "θα δούμε και θα το φροντίσουμε".

Σαφώς, το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο πολιτειακής ηγεσίας και όχι τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειδή όμως, η κυβέρνηση αρνείται να βάλει το ... μαχαίρι στο κόκκαλο ή και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρεθεί μία συνολική λύση στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό, εμπλέκει τους δήμους με συνέπεια να δημιουργούνται μία σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Τι θα συμβεί αν το μεταναστευτικό κύμα, που έχει "στρατοπεδεύσει" στο κέντρο της Αθήνας αρχίσει να κατεβαίνει νότια; Ας μην ξεχνάμε ότι το τραμ έχει διευκολύνει την πρόσβαση στα παραλιακά της Αττικής. Και φυσικά, δεν μιλάμε για 20,30, 40 ανθρώπους, που ενδεχομένως με μία σωστή οργάνωση και πολιτική θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για κάποιο διάστημα σε ένα χώρο, μιλάμε για εκατοντάδες, η φιλοξενία και σίτιση των οποίων δεν είναι απλή υπόθεση!
 

Τα πάρκα του Φαλήρου, που με τόσο μεράκι και αγάπη αξιοποίησε και φρόντισε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου βλέπουμε να μετατρέπονται σε κάμπινγκ για παράνομους μετανάστες. Γιατί όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς δεν υπάρχει καμία λογική στις σκέψεις της κας Χριστοδουλοπούλου. Ναι, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου δεν έχει κάποιο παλιό στρατόπεδο ή ξενοδοχείο, που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας. Τι θα γίνει όμως αν η Πολιτεία ζητήσει το ΔΑΚ; Ίσως σε κάποιους να φαίνονται όλα αυτά ακραία σενάρια.
 

Όμως, η απειλή είναι έξω από την πόρτα μας. Και αφού η Πολιτεία αδυνατεί μέχρι στιγμής να πάρει δραστικά μέτρα, μήπως θα πρέπει οι δήμοι να είναι σε ετοιμότητα; Εσείς, τι θα κάνετε κ. Χατζηδάκη εάν προκύψει ζήτημα; Μήπως θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τους δημοτικούς σας συμβούλους; Η αδράνεια και ο στρουθοκαμηλισμός δεν οδηγούν πουθενά...
 

Ήδη, από την ώρα που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τραμ, διευκολύνοντας την πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας προς τα νότια προάστια, βλέπουμε κάθε καλοκαίρι στην παραλία εικόνες που δεν μας αρέσουν καθόλου με τους άστεγους και ναρκωμανείς να στρατοπεδεύουν στο Φλοίσβο και στα πέριξ. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν σε αυτούς προστεθούν και οι παράνομοι μετανάστες που καταφθάνουν στην Αθήνα... 







Τα συμπεράσματα δικά σας...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου