ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Γενική Συνέλευση ΕΝ.Π.Ε. για την ανάδειξη των νέων Οργάν

Γενική Συνέλευση ΕΝ.Π.Ε. για την ανάδειξη των νέων Οργάνων της
Με ένα σύντομο χαιρετισμό της νέας Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) για την ανάδειξη των νέων Οργάνων της, σήμερα το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.

«Θέλω να σας πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι εύχομαι να είναι γόνιμες οι διεργασίες τούτης εδώ της Συνέλευσης, διότι πιστεύω ότι από τα αποτελέσματα θα κριθούν πολλά, όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Έτσι κρατήστε τις ευχές ως συνεισφορά, προκειμένου να σώσουμε ένα πρόγραμμα που ξεκινάει με δύο ώρες καθυστέρηση και δεν προμηνύει ότι δεν θα χρειαστούν οι συνάδελφοι που έχουν έρθει από την επαρχία παρά να παραμείνουν σήμερα εδώ στην Αττική» τόνισε η κα. Δούρου, δίνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, στον απερχόμενο Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννη Σγουρό, ο οποίοις τόνισε στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

«Η πρώτη θητεία των αιρετών περιφερειακών αρχών που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο του Καλλικράτη το 2010 ολοκληρώθηκε. Ήταν μια πρώτη θητεία που συνέπεσε με κοσμογονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Μια πρώτη θητεία που είχε να αντιμετωπίσει τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση σε κάθε δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πρώτη θητεία που συνέπεσε με την πρόκληση εφαρμογής του Καλλικράτης, της μετεξέλιξης του θεσμού, από το επίπεδο της αιρετής νομαρχίας σε αυτό της περιφέρειας, της ευρείας ανακατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων. Αλλά και μια πρώτη θητεία που είχε να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, την ηθική και κοινωνική κατάπτωση των θεσμών.

Καταφέραμε όλοι μαζί να επιτελέσουμε ένα σπουδαίο έργο με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου ο νεοσύστατος θεσμός να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

Αποδείξαμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός αξιόπιστος, συνεκτικός ιστός για την κοινωνία και τους πολίτες που δοκιμάζονται. Οργανώσαμε τις νέες περιφέρειες από το μηδέν με ελάχιστη υποστήριξη από το κράτος. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού, την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων μας.

Συμβάλλαμε όλοι μαζί τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προσπάθεια των περιφερειών μας και της χώρας συνολικά. Επιταχύναμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην επίλυση χρονίων προβλημάτων στις βασικές υποδομές, στην ενίσχυση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Κλείσαμε τα αυτιά μας στην πόλωση. Λειτουργήσαμε με γνώμονα το συμφέρον του θεσμού και των πολιτών. Δεν αφήσαμε την ΕΝ.Π.Ε. να γίνει ούτε το μακρύ χέρι οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε φερέφωνο της οποιασδήποτε αντιπολίτευσης. Και αυτή θέλω να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη προσθήκη, παρακαταθήκη που αφήνουμε στη νέα διοίκηση που θα προκύψει».



Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες εκπροσώπων Κομμάτων: Γιάννη Κουτσούκου (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κωνσταντίνου Πουλάκη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Θανάση Παφίλη (Κ.Κ.Ε.), Γιάννη Μοίρα (ΑΝ.ΕΛ.) και Έφης Παγκάλου (ΔΗΜ.ΑΡ.) [φωτο].

Τα κυριότερα σημεία των ομιλιών των υποψηφίων:

Ρένα Δούρου: «Θέλουμε μία νέα ΕΝ.Π.Ε. μαχητική, διεκδικητική»


«Στέκομαι αυτή τη στιγμή απέναντί σας ως εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας και σας καλωσορίζω και με αυτή την ιδιότητα σε μία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών που εκτιμώ χωρίς ίχνος κολακείας ότι έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή τόσο για τη χώρα μας όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.Τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια, τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού καλείται να αντιμετωπίσει με ανεπαρκή μέσα και πόρους που η κεντρική εξουσία έχει συρρικνώσει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Περιφέρειες της πατρίδας βρίσκονται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση: Να δώσουν λύσεις στο εσωτερικό, διεκδικώντας οτιδήποτε νόμιμα δικαιούνται απέναντι σε μία κεντρική εξουσία που υιοθετεί μια εργαλειακή αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης και την ίδια στιγμή οι Περιφέρειες βρίσκονται μπροστά σε μία δεύτερη πρόκληση, ποια είναι αυτή; Να αρθούν, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το κάθε κονδύλι, η κάθε οδηγία, ο κάθε κανονισμός, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών φιλοσοφιών.

Από τη μια εκείνης της λιτότητας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών και εκείνης που μάχεται και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και αλληλεγγύη. Γιατί για μας αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία που οφείλει που πρέπει να διέπει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που καθιστά τις Περιφέρειες παράγοντες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανασυγκρότησης της πατρίδας, παράγοντες προόδου και ευημερία για τους πολίτες, για όλους μας.

Ισχυριζόμαστε και ισχυρίζομαι ότι πρέπει και οφείλει να ξεκινήσει κι από δω σήμερα, από αυτό το αμφιθέατρο, από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών για μία νέα ΕΝ.Π.Ε., μαχητική, διεκδικητική, όχι απλά να διαπιστώνει πως είναι εγκλωβισμένη μεταξύ μιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Κυβερνήσεων που δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο της, γι' αυτό και πρέπει να διεκδικήσει ακόμα περισσότερο στο πλευρό του πολίτη με τον πολίτη για τον πολίτη από τον πολίτη.

Και πρέπει αυτή η νέα Ένωση Περιφερειών Ελλάδος που καλούμαστε σήμερα από αυτές τις δύο κάλπες να δημιουργήσουμε, να αφήσει πίσω της ένα παρελθόν απραξίας και δε θα σπεύσω όπως ήδη έχει υπονοηθεί να πω και υποταγής στην κεντρική εξουσία αρκετές φορές.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν εδώ σήμερα μια νέα πορεία και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να μετατρέψουμε και να μετατραπεί δηλαδή το καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο σε έναν εκφραστή ενός νέου εναλλακτικού προτύπου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενός προτύπου που δε θα μετράει να το πω απλά κουκιά κομματικά. Που δε θα αποτυπώνει απλά κάποιες κομματικές προσταγές, αλλά θα εκφράζει γνήσια και αυθεντικά όλες εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσουν οι Περιφέρειες τη θέση και το ρόλο που θα τις καταστήσει πολιτικά και κοινωνικά, εμείς το υπογραμμίζουμε, χρήσιμες και επωφελείς για τους πολίτες σε τοπικό εθνικό καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Περιφέρειες πρέπει να παίξουν έναν ρόλο για την προστασία του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, αταλάντευτη προκειμένου να υπερβούμε και να καταργήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να το αντικαταστήσουμε με τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας, αταλάντευτη όσον αφορά την περισσότερη Δημοκρατία, τις περισσότερες αρμοδιότητες και τους περισσότερους πόρους.

Αταλάντευτη τέλος προκειμένου οι Περιφέρειες να καταστούν αναντικατάστατα εργαλεία ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη και πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εμείς λέμε ότι υπάρχει, της φτώχιας, της μαζικής ανεργίας.

Εμείς λοιπόν σήμερα λέμε ότι μπορούμε, έχουμε τα εχέγγυα, να δώσουμε έναν αγώνα για μια Ένωση Περιφερειών που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και στην κρισιμότητα και στη συνθετότητα της συγκυρίας σε τοπικό εθνικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια ΕΝ.Π.Ε., που θα εκφράζει μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση άξια να φέρει αυτό το όνομα, μια Ένωση Περιφερειών πρότυπο μιας νέας αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση, σύμμαχο του πολίτη, συμπαραστάτη στους κοινωνικούς αγώνες, στην πρωτοπορία προσθέτουμε εμείς του αγώνα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Θέλουμε μία Ένωση Περιφερειών φωνή και άξιο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Επιτροπή των Περιφερειών, θέλουμε μια Ένωση Περιφερειών σημείο αναφοράς για τους αγώνες που αυτή τη στιγμή διεξάγονται, για τους αγώνες του σήμερα και εντέλει ελπίδα για την προοπτική που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και που έχει η χώρα στο αύριο».

Κώστας Αγοραστός: «Πυλώνας ανάσχεσης αλλά και μοχλός ανάπτυξης οι Περιφέρειες»




«Πιστεύω ότι οι Περιφέρειες είναι ο πυλώνας της ανάσχεσης αλλά και ο μοχλός ανάπτυξης σήμερα, διότι χωρίς τη γνώση των Περιφερειών και τη συμμετοχή των Περιφερειών δε μπορεί να γίνει τίποτα στη χώρα. Είναι το σημείο σταθερότητος σε μια ασταθή πολιτική συγκυρία. Επίσης είναι ο βασικός θεσμός προστασίας της κοινωνίας.

Πιστεύω μας είναι η συλλογική ηγεσία. Εκείνοι οι οποίοι καλούνται ν’ αποφασίσουν, καλούνται και να υλοποιήσουν. Πιστεύω μας δεν είναι η απειλητική ετερότητα, δηλαδή προσπαθώ να βρω έναν εχθρό να τον στοχοποιήσω για να μπορέσω να δομήσω την ύπαρξή μου αλλά και το πιστεύω μου.

Πιστεύω μας είναι η συνεργασία συνέργεια, πιστεύω μας είναι ο συνάνθρωπος, είναι ο πραγματικός πυρήνας της Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε κανένας μοχλός μεταβίβασης των δεινών, των κυβερνητικών επιλογών στους ανθρώπους της Περιφέρειάς μας, ούτε είμαστε τοποτηρητές των δανειστών μας.

Με τη σημερινή δραματική οικονομική συγκυρία και το νέο θεσμικό πλαίσιο, βρίσκεται αντιμέτωπη η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με νέα και μεγάλα σύνθετα προβλήματα αλλά και σπουδαίες προκλήσεις. Καλείται εκ των πραγμάτων να πάρει την υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, δυναμικά στα χέρια της.

Δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα χωρίς τη γνώση, την εμπειρία, τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινωνία, όχι να κάνουμε πολιτική κοινωνική, όπως σωστά έχει ειπωθεί με επιδόματα και ελεημοσύνες, αλλά με έργα. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας στα τέσσερα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους έχουν αναδείξει την αδήριτη ανάγκη υπέρβασης του παραδοσιακού συγκεντρωτικού μοντέλου αναπτυξιακού προγραμματισμού που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι μας για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Ενίσχυση της μετάβασης προς μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς. Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και πρόληψης και διαχείρισης του κινδύνου. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορικών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών.

Κυρίως όμως προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξης της κοινοτικότητας των εργαζομένων. Προώθηση κυρίως της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχιας. Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και δια βίου μάθηση. Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης γιατί χωρίς ισχυρή δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη περιλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο προγραμματικό αυτό πλαίσιο είναι αναγκαίο η θεσμική κατοχύρωση και η οργάνωση των περιφερειών και γι’ αυτό προωθούμε τη συμμετοχή των Περιφερειών σε κοινά όργανα: ΥΠΕΚΑ, των περιφερειών και των δήμων που θα διασφαλίζουν ένα ενισχυμένο ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

Τη διεύρυνση του ρόλου των Περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή όχι μόνο των περιφερειακών, αλλά και των τομεακών προγραμμάτων. Την ανάληψη από τις Περιφέρειες όλων των αρμοδιοτήτων προώθησης, έγκρισης και υποστήριξης των επενδύσεων της σημασίας και πριν την έγκριση των επενδύσεων εθνικής σημασίας, τη γνωμοδότηση στις αντίστοιχες περιφέρειες.

Την προώθηση της διαβαθμιδικής συνεργασίας και συγκεκριμένα θεσμοθέτηση οργάνων συνεργασίας των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη συγκρότηση κοινής επιτροπής ΥΠΕΣ, Υπουργείο Εσωτερικών - ΕΝ.Π.Ε. - Κ.Ε.Δ.Ε. για την αξιολόγηση της εφαρμογής του "Καλλικράτη" και την εκπόνηση ενός ενιαίου κώδικα Περιφερειών και Δήμων.

Την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ΕΝ.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε. που προβλέπει τη συστηματική συνεργασία των δυο συλλογικών οργάνων. Εκπόνηση ενός χάρτη διαβαθμιδικής συνεργασίας με απόφαση ενός κοινού συνεδρίου ΕΝ.Π.Ε- Κ.Ε.Δ.Ε. που θα έχει πολιτικά δεσμευτικό χαρακτήρα και ενός τριετούς προγράμματος δράσεως διαβαθμιδικής συνεργασίας ΕΝ.Π.Ε. - Κ.Ε.Δ.Ε.

Σύσταση εθνικού παρατηρητηρίου και τη συμμετοχή των αρμοδίων της ΕΝ.Π.Ε. και της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση και εφαρμογή της επικαιροποίησης του κανονιστικού πλαισίου που αφορά τις περιφέρειες και τους Δήμους.

Την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Ξέρετε τι λέμε; Τελευταία επιθυμία μελλοθάνατου να συνομιλήσει μαζί μου. Δεν θα εκτελεστεί ποτέ η ποινή.

Τη σταδιακή απόδοση των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, την άμεση σύσταση και λειτουργία των υπηρεσιών αυτοτελούς εποπτείας Ο.Τ.Α., διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, των ελεγκτών νομιμότητας, θέλουμε την νομιμότητα, θέλουμε προληπτικό έλεγχο. Θέλουν να μας κάνουν έλεγχο, αλλά δεν θέλουν να μας ταλαιπωρούν και να μας δημιουργούν προβλήματα.

Την εφαρμογή διπλογραφικού, τον μεσοχρόνιο προϋπολογισμό των ΚΑΠ, την αναμόρφωση των κριτηρίων κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων με παράλληλη καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου ποσού λειτουργικών δαπανών σε σχέση με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, μηχανισμών αυτόματης εκχώρησης των πόρων που μας οφείλουν και επίσης την ένταξη σε κάθε πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης στο μέτρο της κοινωνικής πολιτικής, ως αναγκαία συνιστώσα της ολοκληρωμένης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ανάπτυξης.

Τη διασφάλιση συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης των Περιφερειών και των Δήμων και να ολοκληρώσω θέλοντας να σας πω ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Θα σας πω μια μαντινάδα: "Όσο ψηλά και να ανεβείς σιγά - σιγά να βγαίνεις για να θυμάσαι στα σκαλιά πως δεν θα κατεβαίνεις"».

Απόστολος Κατσιφάρας: «Τρία τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να ξαναδούμε»




«Υπάρχει ένας κοινός τόπος πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο στόχο για τη χώρα. Ο τόπος μας είναι η κοινωνία, οι ανάγκες της οι παραγωγικές οι οικονομικές, η ανάγκη για εργασία, η ανάγκη για σεβασμό, η ανάγκη για ελπίδα.

Νέες Περιφερειακές Αρχές, νέα αυτοδιοικητική περίοδος για το νέο βαθμό. Αυτή συμπίπτει με τα νέα προτάγματα που πρέπει να έχει η χώρα. Προτάγματα, ανάκτηση της εθνικής της ταυτότητας, λόγου σταθερού και σεβασμό σε Ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα την ανάκτηση και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να συμπέσουν αυτοί οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι με ένα νέο πολιτικό ρόλο της Ένωσης Περιφερειών; Εμείς λέμε ναι. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που αναμετράται σήμερα η Αυτοδιοίκηση του Α' και του Β' βαθμού: να ταυτίσει αυτή τη νέα αρχή με τα εθνικά και κοινωνικά προτάγματα.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά α πρέπει να ξαναδούμε τρία μεγάλα ζητήματα. Είναι οριοθετημένες οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους; Θεωρητικά ναι και θεωρητικά πάντα. Στην πράξη και στην ουσία είναι; Όχι. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα που μιλάμε οι μεγάλες διεκδικήσεις που πρέπει να τις έχουμε ως προμετωπίδα.

Σταδιακή απελευθέρωση των αρμοδιοτήτων μεταφορά και πόρων προς την Περιφέρεια. Για μας, για την Παράταξή μας η μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν είναι μια διοικητική διαδικασία, απλά όπως ονομάζεται. Για μας είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία που έχει να κάνει με το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, έχει να κάνει με τη συμμετοχή, έχει να κάνει με την άμεση δημοκρατία που μπορεί πραγματικά να δώσει έναν άλλο τόνο. Δεν ζητάμε μόνο την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων ως μια απλή διαδικασία διαχειριστική. Δεν τη θέλουμε ως τέτοια. Τη θέλουμε, για να αποκτήσουμε άλλη οντότητα μέσα στη θεσμική μας λειτουργία.

Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων. Εμείς θέλουμε να έχουμε έλεγχο, παντού, προληπτικό, ανεξάρτητο, αλλά δεν θέλουμε ένα ύστερο καθυστερημένο μάτι του κεντρικού κράτους απλά να μπερδεύεται και να ακυρώνει. Θέλουμε γνήσια μεταφορά αρμοδιοτήτων και ξεχωριστό ρόλο του κεντρικού κράτους.

Θεσμικές παρεμβάσεις. Ξαναέρχεται αγαπητοί συνάδελφοι το μεγάλο ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας. Κατ' αρχήν οφείλει το κεντρικό κράτος στους θεσμούς για τις περικοπές και δεύτερον δεν τηρεί αυτό το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί. Εδώ είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα για μας και να βγούμε μπροστά αν θέλουμε να έχουμε θεσμό, που να στέκεται στα πόδια του, να έχει αυτονομία, να έχει οντότητα, να έχει πλαίσιο και ευχέρεια να αναπτύξει πολιτικές με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ζητούμε τη συμμετοχή της ΕΝ.Π.Ε. στην αναθεώρηση του Συντάγματος στην Επιτροπή.

Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση: κοινωνία των ανισοτήτων. Η κρίση στην έκτη συνεχή χρονιά, δεν άμβλυνε τις ανισότητες, αντίθετα τις διεύρυνε και τις διεύρυνε πολύ επικίνδυνα. Εδώ χρειάζεται εθνική στρατηγική. Και δεν αρκούν μόνο τα προγράμματα της φτώχειας που είναι αναγκαία και της καταπολέμησης. Χρειάζεται ένα άλλο πλαίσιο για να μπορεί να υπάρχει άρση των κοινωνικών, των ενδοπεριφερειακών, των αναπτυξιακών και των παραγωγικών ανισοτήτων.

Εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρόταγμα για το θεσμό της ΕΝ.Π.Ε. Μπορεί να πάρει πάνω του στη διαμόρφωση ενός νέου ριζοσπαστικού σχεδίου, που θα μπορεί να αλλάξει παραγωγικά, κοινωνικά, με σεβασμό και την Περιφέρεια και τη χώρα; Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και εμείς λέμε ότι απέναντι σε αυτά τα προτάγματα η Παράταξή μας θα είναι μπροστάρης, συνεπής, με ένα μόνο γνώμονα: να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία. Γιατί αν σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία και ελπίζει θα σταθεί και η χώρα».




Νίκος Καραθανασόπουλος: «Αλλαγές στο σύστημα εκλογής στην ΕΝ.Π.Ε.»

«Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, με σαφήνεια διατυπώνουμε τις απόψεις μας. Είναι φανερό η σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπου προσπαθούν με χίλιους τρόπους να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και τη διαχείριση στις πλάτες του λαού αλλά και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί μέσα από την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ένα νέο πλαίσιο το οποίο αφ’ ενός μεν θ’ αναπαράγει τους μηχανισμούς για μια πολύ φθηνή εργατική δύναμη χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανάπτυξη θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις ανισομετρίες ανάμεσα σε κλάδους και σε Περιφέρειες. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο αναπτυξιακά μοντέλα τα οποία υποτίθεται ότι συγκρούονται, ανάμεσα σ’ αυτό της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη τη μεριά, έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Ποιος είναι αυτός ο κοινός παρανομαστής; Ότι θα πρέπει να είναι ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θ’ ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες εκεί όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα μοντέλο εξωστρεφές.

Στα πλαίσια αυτά και για τη διευκόλυνση αυτού του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προωθούνται οι αναδιαρθρώσεις στην αστική κρατική δομή σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με αποκλειστική επιδίωξη την αντιστοίχιση της κρατικής δομής στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Και από αυτή την άποψη σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη απαντά και ο "Καλλικράτης", που να θυμίσουμε εδώ πέρα, δεν αποτελεί μια μνημονιακή υποχρέωση. Να θυμηθούμε εδώ τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΝΑΕ πλην Λακεδαιμονίων, για τον "Καποδίστρια ΙΙ" σε περιφερειακό επίπεδο. Να θυμίσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΝΑΕ πάλι πλην Λακεδαιμονίων, περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων και περί οικονομικής αυτοτέλειας, καλλιεργώντας τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια περιφερειακή ή τοπική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση όπως την ονομάζετε, η οποία θα μπορεί ν’ αποτελεί νησίδα σ’ αυτό το σύστημα το οποίο τσαλαπατά την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας να μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα.

Μέσα λοιπόν από αυτό τον "Καλλικράτη" επιδιώκεται η ακόμη πιο αποτελεσματική υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από τους δυο βασικούς κρίκους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η μεγαλύτερη σύμφυση των Περιφερειών και των Δήμων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, εμείς είχαμε αντισταθεί από την πρώτη στιγμή γιατί μ’ αυτό τον τρόπο χάνεται ο ενιαίος χαρακτήρας, διευκολύνεται η ταξική διαστρωμάτωση και η όξυνση αυτής της διαστρωμάτωσης, διευκολύνεται περαιτέρω η εμπορευματοποίηση αυτών των τομέων και κύρια τομών που αφορούν τις προνοιακές δομές, τις δομές της υγείας αλλά και της παιδείας.

Το πέμπτο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των ανατροπών τις οποίες επιφέρει ο "Καλλικράτης" είναι ακόμη μεγαλύτερη η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών, δηλαδή αυτό επί της ουσίας σημαίνει το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και την ανάγκη οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να βρίσκουν ίδιους πόρους μέσα από τη σταδιακή μετεξέλιξη σε φόρους για την τοπική και περιφερειακή Διοίκηση όπως σχεδιάζει να γίνει το γνωστό χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, ο ΕΝΦΙΑ.

Αυτή λοιπόν η λογική της ανταποδοτικότητας, αναπαράγει κι όχι μόνο αναπαράγει αλλά και διευρύνει τις ταξικές ανισότητες, πηγαίνοντας στη νεοφιλελεύθερη αντιδραστική λογική, «ο έχω πληρώνει, για να μπορεί να έχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και όποιος δεν έχει, θα πρέπει να βολεύεται με τα ξεροκόμματα της φιλανθρωπίας στον 21ο αιώνα.

Και ταυτόχρονα το έκτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι ραγδαίες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους εργαζομένους στους Δήμους και στις Περιφέρειες, στο όνομα να γίνουν ένα φθηνό, ευέλικτο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό με εργασιακές σχέσεις πολλαπλών ταχυτήτων σε βάρος της σταθερής απασχόλησης.

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η λογική της αξιολόγησης, των δομών και των εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλο αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο μέσα από την ίδια την αντιδημοκρατική του λειτουργία.

Αφ’ ενός το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής στους Δήμους και στις Περιφέρειες που χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα, αποτελεί ο τρόπος συγκρότησης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝ.Π.Ε. αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. όπου υπάρχουν προνομιούχοι, αυτοί δηλαδή οι οποίοι είναι ex officio και κάποιοι οι οποίοι εκλέγονται, γυρίζοντας μας πολύ πίσω στις εποχές της φεουδαρχίας.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο κι εμείς τονίζουμε και αναδεικνύουμε ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο έχει εξαντλήσει τα όποια περιθώρια, το οποίο γερνάει και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και αποκρουστικό».



[14.45]: Ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

[16.30]: Ψήφισαν οι παρόντες "εκλέκτορες".

[17.00]: Έξι εγγεγραμμένοι "εκλέκτορες" δεν έχουν ψηφίσει - είχε ανακοινωθεί εξ' αρχής ότι η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει από τις 14.00 έως τις 20.00 - με αποτέλεσμα να μην έχουν κλείσει ακόμη οι κάλπες.

[18.00]: Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων. Οι κάλπες παραμένουν ανοιχτές.

[20.00]: Ολοκλήρωση διαδικασίας ψηφοφορίας - Έναρξη καταμέτρησης εδρών - σταυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου