ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Δούρου στον δήμαρχο Π. Φαλήρου: Τι δεν καταλαβαίνεις για τα απορρίμματα;


Ένα είναι το δίλλημα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική: αν θα αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Και από την πλευρά αυτή η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει το θέμα στους δημάρχους της Αττικής και τους ζητά την γνώμη τους, καθώς η αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων πηγάζει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.
Ο «συμπαραστάτης του Σγουρού» δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης επεχείρησε να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία και ουσιαστικά να στηρίξει το υφιστάμενο σύστημα (άρα και τα συμφέροντα που το επιδιώκουν). Έτσι είπε ότι του φάνηκε «γενική και αόριστη» η πρόταση της Δούρου. Μόνο που η Δούρου δεν έκανε πρόταση, αλλά πρόσκληση σε διάλογο!«Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους στόχους και τη μέθοδο, που έθετε η επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το σίγουρο είναι ότι κινδυνολογούν στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες», λέει η Περιφέρεια Αττικής καταγγέλλοντας «ινδυνολογία και παραπληροφόρηση για να μην ανατραπεί το status quo διαχείρισης σύμμεικτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή».
Η επιστολή Δούρου έθετε μία αρχή και δύο ζητήματα ξεχωριστά: Η αρχή αφορούσε στην υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης.

Τα δύο ζητήματα που έθετε η Δούρου είναι α) η επιβεβαίωση της πολιτικής δέσμευσης της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 ΜΕΑ σύμμεικτων απορριμμάτων και β) η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι έμπειροι δήμαρχοι, όπως ο Δ. Χατηδάκης, δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η κατάρτιση τοπικών σχεδίων αποτελεί το αυτονόητο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων υπέρ των πολιτών. Και αυτό την ώρα που άλλοι δήμαρχοι προγραμματίζουν ήδη τη χρηματοδότηση μεμονωμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ανακύκλωσης. Η χρηματοδότηση αποσπασματικών δράσεων που δεν εντάσσονται σε τοπικά σχέδια ουσιαστικά είναι η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, που σημαίνει ακριβά τέλη για τους πολίτες.
«Είναι φανερό ότι ορισμένοι δήμαρχοι επιχειρούν με παραπληροφόρηση και εκφοβισμό να στηρίξουν το αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή. Και υιοθετούν (κάτι που δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα) ακόμη και την παραπληροφόρηση που έχει διαψευστεί, σχετικά με τη δήθεν αποστολή των απορριμμάτων στο εξωτερικό. Υιοθετούν ακόμη και συνειδητά ψεύδη στην υπηρεσία της συντήρησης ενός καθόλα αποτυχημένου μοντέλου για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει η Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου