ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ, Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες, τόσο στις εφημερίδες όσο και στο Διαδίκτυο, ότι προκειμένου να διερευνηθεί το εσωτερικό του Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, θα εφαρμοσθεί η μέθοδος της «ηλεκτρονικής διασκόπησης» που θα δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση των εδαφικών τμημάτων στα οποία δεν έχει γίνει ανασκαφή.
Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα.

Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο.
Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του 80.
Ο Μανώλης Ανδρόνικος ήταν από τους πρώτους με τους οποίους συνεργάστηκε στις διασκοπήσεις ο κ. Τσόκας, για τον εντοπισμό του ιερού της Εύκλειας.
Κατά την περίοδο 1967-1974, ο «μέγας» Σπύρος Μαρινάτος, υλοποιεί ένα παλιό μεγάλο όνειρό του και πραγματοποιεί ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου φέρνει στο φως μια ολόκληρη προϊστορική πόλη της Υστεροκυκλαδικής Ι περιόδου , θαμμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Ο προϊστορικός αυτός οικισμός αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη τη Νεολιθική Εποχή. Στο ξεκίνημα της εποχής του χαλκού οι αρχαιολόγοι μιλούν ήδη για οικισμό στο Ακρωτήρι. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε και χάρη στο λιμάνι του αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου. Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4000 χρόνων, στο χώρο του Αιγαίου. Η μεγάλη του έκταση (περίπου 200 στρέμματα), η άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα πολυώροφα κτήρια του με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο και την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή, μαρτυρούν για τη μεγάλη του ανάπτυξη.


Η ζωή στην πόλη τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας ισχυρών σεισμών. Η έκρηξη του ηφαιστείου ακολούθησε. Τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.
Ο Μαρινάτος υπήρξε μια ισχυρή και για κάποιους «αμφιλεγόμενη» προσωπικότητα που προκάλεσε αντιδράσεις, όταν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έγινε γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και δήλωσε ότι καμία άλλη ηγεσία δεν τον είχε βοηθήσει μέχρι τότε στις ανασκαφές του....
Μετά τον θάνατο του καθηγητή Μαρινάτου το 1974, η ανασκαφή υποτίθεται ότι συνεχίζεται κάτω από την διεύθυνση του καθηγητή Χρήστου Ντούμα, ο οποίος με ένα σκουπάκι ερευνά τα χώματα της ανασκαφής Μαρινάτου, μήπως έχει ξεφύγει κανένα «σπάραγμα», γράφει άρθρα και βιβλία, δίνει διαλέξεις και όλα αυτά στηρίζονται στο έργο του μεγάλου δασκάλου, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτόν.

Τι όμως να κάνει ο άνθρωπος όταν το Κράτος με καμμία Κυβέρνηση δεν του δίνει πιστώσεις;

Όμως η αλήθεια είναι ότι από το θάνατο του Μαρινάτου και μετά, καμμία ανασκαφή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο προϊστορικό Ακρωτήρι. Οι μόνες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την ιστορία της πόλης, καθώς και πολλά ευρήματα, όπως το χρυσό εδώλιο αιγάγρου και το ζεύγος πήλινων κρατευτών, οφείλονται στην κατασκευή του στεγάστρου που οδήγησε σε εκσκαφές σε μεγάλο βάθος προκειμένου να στηριχθούν τα υποστυλώματά του.


Τόσο Έλληνες, όσο και διαπρεπείς ξένοι αρχαιολόγοι, έχουν δηλώσει προφορικά και γραπτά, ότι δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε το ένα τρίτο του οικισμού και όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον τομέα της προϊστορίας των τελευταίων χρόνων.


Ακούστηκαν ένα σωρό αστείες δικαιολογίες για το γεγονός ότι μετά τον θάνατο του Μαρινάτου το 1974, σταμάτησαν οι ανασκαφές (κόστος, έλλειψη πιστώσεων, αμφιβολίες, δυσκολίες κλπ).


Ακούμε τώρα με την ευκαιρία της ανασκαφής της Αμφίπολης, για την ηλεκτρονική διασκόπηση, μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο και ακούσαμε από τον Καθηγητή Γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα, ότι το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του 80 και ο «μέγας» Ανδρόνικος ήταν από τους πρώτους με τους οποίους συνεργάστηκε στις διασκοπήσεις ο κ. Τσόκας, για τον εντοπισμό του ιερού της Εύκλειας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Γιατί δεν συνεχίστηκαν οι ανασκαφές;
Γιατί μετά το 1980, δεν εφαρμόστηκε στο Ακρωτήρι η μέθοδος της ηλεκτρονική διασκόπηση, πράγμα που θα διευκόλυνε τις ανασκαφές και θα ελαχιστοποιούσε το κόστος;
Γιατί στέρησαν τον Κόσμο από μια ακόμη μεγάλη ανακάλυψη
Γιατί ακόμα και μετά το θάνατό του, κυνηγάνε το έργο του Μαρινάτου και το αποσιωπούν;
Τόσο πολύ λοιπόν ενόχλησε, η αληθινή δήλωση του Μαρινάτου, ότι μόνο η Κυβέρνηση της Επταετίας, χρηματοδότησε τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι;
Γιατί η μικροψυχία, η κοντοφθαλμία και η ανικανότητα να ξεχωρίσει κανείς το σημαντικό, να πολεμάνε τις αξίες;
Γι’ αυτό και μόνο, παρά τη μεγάλη επιστημονική του αξία, παρά το τεράστιο έργο του για το οποίο υπερηφανεύεται η Ελλάδα, έχουν αποφασίσει να τον θάψουν για δεύτερη φορά και να τον θάβουν συνέχεια…..,.…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου