ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Λιγότερα δώρα θα φέρει φέτος ο Αϊ Βασίλης

Λιγότερα χρήματα θα διαθέσουν οι Ελληνες και εφέτος για τα δώρα των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρυσι αλλά και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως άλλωστε κάνουν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χριστουγεννιάτικης έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για το 2014, στην οποία παρουσιάζονται οι αγοραστικές τάσεις των ευρωπαίων καταναλωτών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2014.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ το 2014 για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013. Πάντως, το 2014 οι ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, 488 ευρώ στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Όσον αφορά στο πού θα ξοδέψουν τα 406 ευρώ οι έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δήλωσαν ότι θα τα μοιράσουν σε φαγητό (163 ευρώ), δώρα (162 ευρώ) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ). Σχετικά με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογενείας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον/τη σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενηλίκους (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ενα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.

Σημειώνεται ότι τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο για φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%). Σχετικά με τον χρόνο που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Ελληνες κάνουν τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν από τον Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, με το 90% των ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου