ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Δόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάϊντ...

Το να καταφέρει η νέα κυβέρνηση να κάνει μέσα σε δύο μήνες πλήρη στροφή στον ρεαλισμό είναι αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο για εκείνους τους πολίτες που θεωρούσαν ότι η αλλαγή πορείας και η προσγείωση στην πραγματικότητα αποτελούσε μονόδρομο για το ΣΥΡΙΖΑ - άλλο αν προκαλεί έκπληξη στους αριστερούς ψηφοφόρους του κόμματος.
Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απότομες κυβερνητικές μεταμορφώσεις ξεπερνούν τις προσδοκίες ακόμη και αυτών που θεωρούσαν δεδομένη την στροφή σε πιο λογικές θέσεις .

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε όποιον συνομιλούσε με την κυρία Μέρκελ, μερκελιστή, υποστήριζε ότι το μνημόνιο ήταν γερμανική εφεύρεση που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα και ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την κακή οικονομική μοίρα μας. Αρνιόταν μάλιστα -όλο υπερηφάνεια -όχι μόνο να εισπράξει την δόση των 7,2 δις ευρώ αλλά ακόμη και να συναντήσει την Καγκελάριο: χαρακτηριστικό ήταν ότι στην περιοδεία του κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αμέσως μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιελήφθη το Βερολίνο - "έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα για να δει την κυρία Μέρκελ" -είχε δηλώσει τότε ο στενός συνεργάτης του και υπουργός επικρατείας Νίκος Παπάς.

Πέντε εβδομάδες αργότερα , ο κ. Τσίπρας ξέχασε όσα έλεγε τα τελευταία 5 χρόνια για την Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας. Και μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και έστειλε επιστολή στην Καγκελάριο ζητώντας την άμεση μεσολάβησή της για αποσοβηθεί η στάση πληρωμών: "σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες «θεσμικές αδράνειες», να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν χτες κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ: ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να μην διαιωνίζονται τα στερεότυπα , ζήτησε να μην γκρεμισθεί ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα 5 χρόνια , εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα πολιτικής που ακολουθείται για να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες ενώ παραδέχτηκε πως "είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδος φταίνε οι ξένοι κι εμείς καθόλου".

Παρόμοιο Άσπρο Μαύρο υπήρξε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Τσίπρας - μόλις πριν από 15 ημέρες- μιλώντας συμβολικά στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής αναφέρθηκε στις γερμανικές επανορθώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί στην κατοχή τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη διευθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα για τα εγκλήματα πολέμου, της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας και της διάλυσης της οικονομίας .


Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει και θα διαπραγματευτεί τις αποζημιώσεις αυτές .Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε έτοιμος να δώσει την άδεια για να γίνει εκτελεστή η απόφαση του Αρείου Πάγου για την κατάσχεση περιουσιακών γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα (π.χ. Ινστιτούτο Γκαίτε) για την αποκατάσταση των οικογενειών των εκτελεσθέντων του Διστόμου.


Χτες ο κ. Τσίπρας σε μία στροφή 180 μοιρών υποστήριξε ότι το θέμα του κατοχικού ταμείου και των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι ζήτημα υλικό αλλά ηθικό που αφορά τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό και η ανακίνησή του έχει κυρίως ως στόχο «να μην βρούμε μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς» .Σημείωσε ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανικού δημοσίου ενώ αναφερόμενος στο εξώφυλλο του Σπίγκελ που παρουσίαζε την κυρία Μέρκελ επικεφαλής μιας ομάδας Ναζί είπε ότι οποιαδήποτε προκλητικός παραλληλισμός της σημερινής Γερμανίας με τον Γ΄ Ράϊχ αδικεί την Καγκελάριο , τη Γερμανία και το γερμανικό λαό.

Η κυβέρνηση ,μετά από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις της- από Δρ Τζέκιλ σε Μίστερ Χάιντ - θα πρέπει επιτέλους να ακολουθήσει μία σταθερή γραμμή .Να προχωρήσει ,εδώ και τώρα, σε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών για να κλείσει γρήγορα το δημοσιονομικό κενό που άφησε πίσω του το τελευταίο τετράμηνο προεκλογικής ακινησίας και κυβερνητικής αφασίας.

Ένα τετράμηνο που έχει φέρει την πραγματική οικονομία στο απόλυτο αδιέξοδο . Αν το ίδιο τέλμα συνεχισθεί όχι μόνο θα ξαναρίξει την χώρα στην βαθιά ύφεση και σε νέα ελλείμματα -στο τέλος του 2015- εξανεμίζοντας τις αιματηρές θυσίες 5 ετών σκληρής λιτότητας.

Ας ελπίσουμε ότι η συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ θα πείσουν τον Πρωθυπουργό επιτέλους να κυβερνήσει και να μην χάσει άλλον πολύτιμο χρόνο σε επικοινωνιακά τερτίπια και κούφιες υποσχέσεις.
Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα τόσο γρηγορότερα η χώρα θα βγει στην ανάπτυξη.


Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου