ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μία θλιβερή βόλτα με το τραμ στο Παλαιό Φάληρο

Γράφει η Μαρία Δέτση


Είμαι στο τραμ! Σταθμός επιβίβασης "Νέος Κόσμος"! Προορισμός "Μπάτης"! Ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος για το άνοιγμα της πόρτας και ξεκινάει η επιβίβαση!


Δεν προλαβαίνω να κάνω ένα βήμα και είμαι μία ... "ανάσα" από τη λιποθυμία! Μία μυρωδιά περίεργη, απροσδιόριστη, έντονη και διαπεραστική με κατακλύζει! Μία μυρωδιά που σου προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, φέρνοντάς σου στο μυαλό τριτοκοσμικές χώρες όπου η καθαριότητα και η υγιεινή είναι λέξεις άγνωστες. 

Κοιτάω γύρω μου... Κόσμος πολύς... Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο! Διαπιστώνω ότι κανένας δεν ενοχλείται από την κακοσμία! Τι στο καλό... "Μόνο εγώ είμαι η περίεργη;", σκέφτομαι! Μαθητές που επιστρέφουν από τις δραστηριότητές τους, εργαζόμενοι, γυναίκες, μικρά παιδιά, αλλοδαποί, μικροπωλητές και κάποιοι που απλά κάνουν τη βόλτα τους! 

Κανένας δεν μιλάει σε κανέναν! Κάποιοι αλλοδαποί μικροπωλητές πιάνουν τη συζήτηση, οικειοποιούνται το χώρο για να απλώσουν την πραμάτεια τους, στριμώχνοντας τους υπόλοιπους επιβάτες! Δεν τους νοιάζει που ενοχλούν! Συνεχίζουν να μιλούν δυνατά και να συνεννοούνται για το που θα στήσουν τον πάγκο τους! Τους ακούω να λένε ότι θα "κατέβουν" στο Παλαιό Φάληρο και συγκεκριμένα στην παραλία! 

"Πώς κατάντησες έτσι γειτονιά μου", σκέφτομαι! Τώρα που ανοίγει ο καιρός το φαινόμενο αυτό είναι καθημερινό! Μικροπωλητές, μετανάστες, ναρκομανείς και κάθε λογής καρύδι ξεκινάει από το κέντρο της Αθήνας για να καταλήξει στην παραλία! Πολλοί διανυκτερεύουν κιόλας στα Νότια Προάστια! Τρώνε, πίνουν, κοιμούνται, γεμίζουν το χώρο με τα σκουπίδια τους! 

Οι πάγκοι αμέτρητοι κατά μήκος της παραλίας! Δεν μπορείς να περάσεις άνετα και να κάνεις τη βόλτα σου! Η μυρωδιά με "πνίγει"! Αλλά περισσότερο με "πνίγουν" οι σκέψεις μου! 

"Πάει το Παλαιό Φάληρο που ήξερα", σκέφτομαι! Δεν θέλω να συμβιβαστώ με τους αλλοδαπούς, με τους μετανάστες, με τους ναρκομανείς όταν όλοι αυτοί δεν σέβονται τη γειτονιά μου! Δεν τους θέλω! Θέλω την παραλία μου, να μπορώ να τη χαίρομαι καθαρή και ευωδιαστή με τους φίλους μου! Θέλω περισσότερη αστυνόμευση από τη δημοτική αρχή για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο! Θέλω να επιστρέψει η δημοτική αστυνομία! Θέλω...θέλω...θέλω... Η μυρωδιά με "πνίγει" και "πνίγει" και τα θέλω μου! Η αντίστροφη μέτρηση για το Παλαιό Φάληρο έχει ξεκινήσει! Άραγε, είμαστε ικανοί να την σταματήσουμε;
Υπάρχουν και οι αλληλέγγυοι που τους έχουν αδυναμία!

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρεπομαι που απο ολα οσα μας εχουν κληροδοτηθει απο τοσα χρονια διαφθορας σε ολους τους τομεις το προβλημα "της μυρωδιας στα τραμ" θεωρειτε πως ειναι το σημαντικοτερο και προπαντων πως οι μεταναστες και οι μικροπωλητες ειναι οι βρωμιαρηδες γιατι λογικα ειναι απο επιλογη τους οχι οτι δεν εχουν μια δουλεια να πληρωνουν την ευδαπ η ακομα χειροτερα μια στεγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βρώμα θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα αθέατα βασανιστήρια. Η βρώμα αποκτηνώνει, αποκαρδιώνει, εξαχρειώνει. Η Αθήνα κατάντησε βάσει σχεδίου μια χαβούζα, ένα κολαστήριο για τους φτωχότερους κατοίκους της κι αυτό δεν είναι καθόλου έλασσον. Τα αριστεροαρίστικα κλισέ απλώς αβαντάρουν εκείνους που το συμφέρον τους είναι να ζούμε σαν κατάδικοι και να τιμωρούνται οι όποιοι απροσάρμοστοι. Γι αυτά να ντρέπεισαι πρωτίστως.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνα με αυτο το λεξιλογιο θα πρεπει να υποπτευθω πως προκειται για καποιον αξιεπαινο ανθρωπο με οξυτατο νου. Επομενως γι αυτο το αθεατο βασανιστηριο κινητοποιηστε καθε μερα και βοηθατε με καθε τροπο εχοντας νου καθαρο απο τυψεις για το αν προσφερατε οσα μπορουσατε για την αναχαιτιση της τωρινης καταστασης. Σιγουρα βοηθατε τη κοινωνια μας που δεινοπαθει και το κυριοτερο προβλημα υστερα απο τη βοηθεια σας κατασταλαξετε πως ειναι η βρωμα των μεταναστατων και οχι η βρωμα στις ψυχες του καθε νεοελληνα και καθε διεφθαρμενου πολιτικου της σημερινης μας εποχης.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχως κοπελλα μου. Χανουμε για ακομα μια φορα. Αυτην την εξελιξη θελουν ορισμενοι (που δεν αντιπροσωπευουν ουτε το 15%).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή